Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Nu ook puzzelen op handschriften uit Brugge en Kortrijk: twee West-Vlaamse rijksarchieven nieuwste deelnemers Wat staat daer?

Door de kersverse toetreding van twee nieuwe archiefdiensten, de Rijksarchieven van Brugge en Kortrijk, krijgt 'Wat staat daer?' steeds meer voet aan de grond in de Zuidelijke Nederlanden, meer bepaald in het westelijke deel van het oude graafschap Vlaanderen. Hierdoor opent zich voor de bezoekers een nieuwe wereld van zelfbewuste steden zoals Brugge, Kortrijk en Ieper, welvarende plattelandsgemeenschappen en machtige abdijen.

Op dit moment hebben de Brugse en Kortrijkse Rijksarchieven al acht oefenteksten gepubliceerd, waaronder enkele fragmenten uit kronieken, een mirakelverhaal, een vonnis uit een heksenproces, een rapport van een gezworen chirurgijn en een brief van een napoleontische soldaat. De teksten die door deze Rijksarchieven werden toegevoegd, kunnen gemakkelijk teruggevonden worden door bij "oefenen" > "complete teksten" > “kies een regio” West-Vlaanderen aan te duiden.

Bekijk enkele teksten:

Weg met Maximiliaan!
https://watstaatdaer.nl/oefenen/complete-teksten/weg-met-maximiliaan

De miraculeuze madonna van Kortrijk:
https://watstaatdaer.nl/oefenen/complete-teksten/de-miraculeuze-madonna…

Slagen en verwondingen:
https://watstaatdaer.nl/oefenen/complete-teksten/slagen-en-verwondingen

Groeten uit Acquie:
https://watstaatdaer.nl/oefenen/complete-teksten/groeten-uit-acqui

Hekserij in Kortrijk:
https://watstaatdaer.nl/oefenen/complete-teksten/hekserij-kortrijk

In de loop van de komende maanden zullen regelmatig nieuwe West-Vlaamse oefenteksten gepubliceerd worden. In onze nieuwsbrief zetten we iedere keer een nieuwe aanwinst in de schijnwerpers. Meld je aan: https://watstaatdaer.nl/nieuwsbrief

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.