Uitleg

Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Dit wordt ook wel paleografie genoemd, naar de Griekse woorden palaios (oud) en graphein (schrijven). Het kunnen lezen van oude handschriften is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven, maar is gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis houdt.

Van beginner tot gevorderde, er zijn verschillende soorten oefeningen:

Letters & cijfers - Voor beginners is dit de basis, leer de losse letters en cijfers herkennen. Je kunt kiezen op welk niveau je de oefeningen wilt maken:

  • makkelijk (blokjes met de antwoorden tonen en naar de handschriften slepen)
  • moeilijk (geen antwoorden tonen, maar zelf typen bij de handschriften)

Na het intypen of slepen van een letter of cijfer krijg je direct feedback of je goed of fout zit met je oplossing. Fouten kun je verbeteren.

>> Letters & cijfers oefenen

Woorden & afkortingen - Voor beginners en licht gevorderden, leer losse woorden lezen en afkortingen herkennen. Je kunt ook hier kiezen uit makkelijk en moeilijk. Na het intypen krijg je weer direct feedback.

>> Woorden & afkortingen oefenen

Complete teksten - Voor gevorderden, oefen met complete teksten, kies uit diverse thema's en moeilijkheidsgraden: hoe meer veren er bij een tekst staan hoe lastiger deze te lezen is. Binnen een tekst zijn er vervolgens verschillende niveau's:

  • niveau 1: makkelijk te lezen woorden invullen
  • niveau 2: naast de woorden van niveau 1 ook lastig te lezen woorden en afkortingen invullen
  • niveau 3: naast de woorden van niveau 1 en 2 ook moeilijk te lezen woorden invullen
  • niveau 4: volledige tekst zelf transcriberen

Op niveau 1 t/m 3 krijg je per woord direct feedback of je goed of fout zit met je transcriptie. Fouten kun je verbeteren, aan het einde kun je voor alle woorden tegelijk de juiste oplossing tonen.

Op niveau 4 krijg je tussentijds geen feedback. Door het tonen van de oplossing wordt je eigen tekst (tot dan toe) vergeleken met de juiste transcriptie. Tussendoor kun je wel je score tonen, je krijgt dan te zien hoeveel % van de tekst je goed hebt overgenomen, zonder dat de oplossing wordt getoond.

>> Complete teksten oefenen

Forum - Heb je vragen? Dan is er het forum. Je kunt hier meedoen aan de paleopuzzel, leesproblemen voorleggen, andere gebruikers helpen of tips delen. Samen oefenen!

>> Ga naar het forum

Contact - Bij technische problemen kun je gebruik maken van de feedback-knop aan de rechterkant. Als je een e-mail wilt sturen naar ons, dan kan dat ook: info@watstaatdaer.nl

Succes met oefenen!