Overslaan en naar de inhoud gaan

ZAcursus Paleo1 – Scheepsjournaal van een Staats oorlogsschip 1637 pagina 3

Huiswerk voor de cursisten van de cursus Paleografie voor beginners, Zeeuws Archief Middelburg.

In het scheepsjournaal van een Staats oorlogsschip dat in 1637 over de Noordzee richting Kanaal vaart, worden de ontmoetingen met kapiteins vermeld. Twee van hen waren tijdens hun leven al een legende! Zeeuws Archief, toegangsnummer 2, Staten van Zeeland, inventarisnummer 1252.2.

Let op: voeg na elke dagpost een witregel in.

Pagina 3

niveau
  • Den 15en dito hadden wij de wint vande Ooster hant, met een dichte couwe, des avonts hadden den hoeck van Wolffershoren Noort West ten Westen van ons. Den 16en dito des morgens sagen wij seven schepen van de Zuijt comen, daer wij naer toe liepen, ende daer bij comende, bevonden dat het Capiteijn Brouwer met sijn Esquadre was, het woeij een dichte couwe uijt den Ooster hant, des avonts, aent Oostende van Sint Andries, spraken wij een schip van hamburgh, dat naer Spaengien wilde. Den 17en dito des morgens liepen wij achter den hoeck van Poortlant, ende vonden daer ten ancker liggen 2 Duijnkerckse fregatten, ende also sij ons gewaer werden, sijn sij in alder haest onder seijl gegaen, ende wij haer volgende, joeghen deselve tot aen Goutsteert, alwaer wij haer hebben verlaten, alsoo sij de vaert van ons hadden, het woeij een dichte couwe uijt den Oost Noort Oost, wij hebbent des avonts met een seijl bijgeleijt, alsoo het hart woeij Den 18en dito des morgens hadden wij Ramshooft Noort ende Noort ten Oosten van ons, ende alsoo het hart woeij is geresolveert naer Vaelmuijen te loopen, de wint van den Ooster hant, des middachs sijn wij in Vaelmuijen gecomen, alwaer wijt geset hebben. Den 19en dito des morgens liepen wij met de schepen over de banck, ende haelden aende gront, alsoo onse schepen heel leck waren. Den 20en 21en hadden wij de wint van de Zuijt Oost ende Zuijt Zuijt Oost Den 22en dito liepen wij weder over de banck, ende hebben het in Kerckreet geset, des avonts woeij het een storm uijt de Zuijder hant, soo dat ons plicht ancker inde gront moste, s'nachts schoot de wint West Noort West Den 23en dito liepen wij in zee, de wint als boven, des middachs hadden wij Ramshooft Noort ten Oosten van ons, des achtermiddachs spraken wij 2 Hamburgers, comende van Maligem, des avonts hebben wijt aent Oostende van Gousteert bijgesmackt.

    Let hier op

    Transcribeer de handgeschreven tekst in principe zo letterlijk mogelijk.

    Voor een goede werking van de automatische controle van je invoer en om verschillen in werkwijzen tussen archiefdiensten en onderzoekers te voorkomen, zijn er een paar uitzonderingen op het letterlijk transcriberen afgesproken:

    • Typ een ij voor y, behalve wanneer het echt een y moet zijn (bv. Lyon of hypotheek).
    • Typ afkortingen zoveel mogelijk voluit, behalve bij (samengestelde) woorden die je ook zo uit zou spreken (bv. t'selve blijft dus t'selve en wordt geen het selve).
    • In de oorspronkelijke tekst worden woorden op diverse manieren, al dan niet met streepjes, haaltjes e.d. afgebroken, maar gebruik in je transcriptie altijd een min-
      teken, zoals in modern Nederlands.

    Verschillen tussen kleine letters en hoofdletters, spaties, regeleinden en witregels worden tijdens de controle genegeerd, maar probeer deze voor de leesbaarheid natuurlijk wel zo letterlijk mogelijk over te nemen.

    'Wat staat daer?' is nadrukkelijk bedoeld om het lezen van oude handschriften te oefenen, niet om het maken van transcripties te leren. Wil je over dat laatste meer uitleg? Lees verder >

    veel succes en plezier!