Vlaaiendag

Limburg staat onder andere bekend om zijn vlaaien. Nu hebben die lekkernijen een lange ontwikkeling gekend om te worden tot hoe we ze vandaag kennen. Alhoewel onderstaande achttiende-eeuwse recepten wel aan vlaai doen denken, zouden we ze tegenwoordig niet meer als zodanig beoordelen.

Beide recepten zijn afkomstig uit het kookboekje “Natuurlijk kookboek van beproefde en ondervonden echte recepten voor een zindelijk huijshouden”  uit 1785.

niveau
  • Rijst Taart

    12 loot Rijs in een kan Melk met een stuk Ca-
    neel gaar gekookt en laaten koudt worden, 2 Eyeren
    waar van t wit van ses maar gebruikt wordt en
    tot chuim geklopt dan de dooiens en t wit door
    den Rijs geroerd, suiker volgens smaak en wat
    geraspte Citroen Schil, de Vorm of Taarte pan
    met booter besmeert gestoote beschuit onder en
    booven gestrooijt eenige klijne stukjes booter er
    opgelegt. onder en booven Vuur, men kan t
    ook als klijne Zusterties bakken

    Bessen vlade

    1 bier glas besse Sap laat het met een goed
    stuk kaaneel kooke dog niet te lang anders ver
    liest t de koulens Schuimt het wel roerd er
    dan 6 snelgeklopte eyeren door Suiker naa de
    smaak laat het in een chaaltie stijf worden op
    t vuur
  • Rijst Taart

    12 loot Rijs in een kan Melk met een stuk Ca-
    neel gaar gekookt en laaten koudt worden, 2 Eyeren
    waar van t wit van ses maar gebruikt wordt en
    tot chuim geklopt dan de dooiens en t wit door
    den Rijs geroerd, suiker volgens smaak en wat
    geraspte Citroen Schil, de Vorm of Taarte pan
    met booter besmeert gestoote beschuit onder en
    booven gestrooijt eenige klijne stukjes booter er
    opgelegt. onder en booven Vuur, men kan t
    ook als klijne Zusterties bakken

    Bessen vlade

    1 bier glas besse Sap laat het met een goed
    stuk kaaneel kooke dog niet te lang anders ver
    liest t de koulens Schuimt het wel roerd er
    dan 6 snelgeklopte eyeren door Suiker naa de
    smaak laat het in een chaaltie stijf worden op
    t vuur
  • Rijst Taart

    12 loot Rijs in een kan Melk met een stuk Ca-
    neel gaar gekookt en laaten koudt worden, 2 Eyeren
    waar van t wit van ses maar gebruikt wordt en
    tot chuim geklopt dan de dooiens en t wit door
    den Rijs geroerd, suiker volgens smaak en wat
    geraspte Citroen Schil, de Vorm of Taarte pan
    met booter besmeert gestoote beschuit onder en
    booven gestrooijt eenige klijne stukjes booter er
    opgelegt. onder en booven Vuur, men kan t
    ook als klijne Zusterties bakken

    Bessen vlade

    1 bier glas besse Sap laat het met een goed
    stuk kaaneel kooke dog niet te lang anders ver
    liest t de koulens Schuimt het wel roerd er
    dan 6 snelgeklopte eyeren door Suiker naa de
    smaak laat het in een chaaltie stijf worden op
    t vuur
  • Rijst Taart 12 loot Rijs in een kan Melk met een stuk Ca- neel gaar gekookt en laaten koudt worden, 2 Eyeren waar van t wit van ses maar gebruikt wordt en tot chuim geklopt dan de dooiens en t wit door den Rijs geroerd, suiker volgens smaak en wat geraspte Citroen Schil, de Vorm of Taarte pan met booter besmeert gestoote beschuit onder en booven gestrooijt eenige klijne stukjes booter er opgelegt. onder en booven Vuur, men kan t ook als klijne Zusterties bakken Bessen vlade 1 bier glas besse Sap laat het met een goed stuk kaaneel kooke dog niet te lang anders ver liest t de koulens Schuimt het wel roerd er dan 6 snelgeklopte eyeren door Suiker naa de smaak laat het in een chaaltie stijf worden op t vuur

    Let hier op

    Transcribeer de handgeschreven tekst in principe zo letterlijk mogelijk.

    Voor een goede werking van de automatische controle van je invoer en om verschillen in werkwijzen tussen archiefdiensten en onderzoekers te voorkomen, zijn er een paar uitzonderingen op het letterlijk transcriberen afgesproken:

    • Typ een ij voor y, behalve wanneer het echt een y moet zijn (bv. Lyon of hypotheek).
    • Typ afkortingen zoveel mogelijk voluit, behalve bij (samengestelde) woorden die je ook zo uit zou spreken (bv. t'selve blijft dus t'selve en wordt geen het selve).
    • In de oorspronkelijke tekst worden woorden op diverse manieren, al dan niet met streepjes, haaltjes e.d. afgebroken, maar gebruik in je transcriptie altijd een min-
      teken, zoals in modern Nederlands.

    Verschillen tussen kleine letters en hoofdletters, spaties, regeleinden en witregels worden tijdens de controle genegeerd, maar probeer deze voor de leesbaarheid natuurlijk wel zo letterlijk mogelijk over te nemen.

    'Wat staat daer?' is nadrukkelijk bedoeld om het lezen van oude handschriften te oefenen, niet om het maken van transcripties te leren. Wil je over dat laatste meer uitleg? Lees verder >