Kalfskopsoep

In de achttiende eeuw wisselden enkele dames aan de hand van een receptenboekje kookideeën met elkaar uit. Mimi Hooft schreef een recept voor kalfskopsoep.

niveau
  • Kalfskopsoep

    6 Groote uijers fijn gehakt met wat bo-
    ter roerende op het vuur tot dat dezel-
    ve bruin worden dan een lepel
    blom er door geroerd tot dat het schuimt
    2 citroene een nootmuscaat ordinare pe-
    per zout en spaansche peper na de smaak
    veel ossesjeu en dan het vleesch aandob-
    belsteentjes gesneden er in gedaan en tot de dikte van
    een behoorlijke soep gemaakt. 2 uuren zagt-
    jes late meuken een half uur voor men het
    binne brengt een paar Glazen Madera of
    een half flesje rijnsche wijn er in gedaan.
    Mimi Hooft
  • Kalfskopsoep

    6 Groote uijers fijn gehakt met wat bo-
    ter roerende op het vuur tot dat dezel-
    ve bruin worden dan een lepel
    blom er door geroerd tot dat het schuimt
    2 citroene een nootmuscaat ordinare pe-
    per zout en spaansche peper na de smaak
    veel ossesjeu en dan het vleesch aandob-
    belsteentjes gesneden er in gedaan en tot de dikte van
    een behoorlijke soep gemaakt. 2 uuren zagt-
    jes late meuken een half uur voor men het
    binne brengt een paar Glazen Madera of
    een half flesje rijnsche wijn er in gedaan.
    Mimi Hooft
  • Kalfskopsoep

    6 Groote uijers fijn gehakt met wat bo-
    ter roerende op het vuur tot dat dezel-
    ve bruin worden dan een lepel
    blom er door geroerd tot dat het schuimt
    2 citroene een nootmuscaat ordinare pe-
    per zout en spaansche peper na de smaak
    veel ossesjeu en dan het vleesch aandob-
    belsteentjes gesneden er in gedaan en tot de dikte van
    een behoorlijke soep gemaakt. 2 uuren zagt-
    jes late meuken een half uur voor men het
    binne brengt een paar Glazen Madera of
    een half flesje rijnsche wijn er in gedaan.
    Mimi Hooft
  • Kalfskopsoep 6 Groote uijers fijn gehakt met wat bo- ter roerende op het vuur tot dat dezel- ve bruin worden dan een lepel blom er door geroerd tot dat het schuimt 2 citroene een nootmuscaat ordinare pe- per zout en spaansche peper na de smaak veel ossesjeu en dan het vleesch aandob- belsteentjes gesneden er in gedaan en tot de dikte van een behoorlijke soep gemaakt. 2 uuren zagt- jes late meuken een half uur voor men het binne brengt een paar Glazen Madera of een half flesje rijnsche wijn er in gedaan. Mimi Hooft

    Let hier op

    Transcribeer de handgeschreven tekst in principe zo letterlijk mogelijk.

    Voor een goede werking van de automatische controle van je invoer en om verschillen in werkwijzen tussen archiefdiensten en onderzoekers te voorkomen, zijn er een paar uitzonderingen op het letterlijk transcriberen afgesproken:

    • Typ een ij voor y, behalve wanneer het echt een y moet zijn (bv. Lyon of hypotheek).
    • Typ afkortingen zoveel mogelijk voluit, behalve bij (samengestelde) woorden die je ook zo uit zou spreken (bv. t'selve blijft dus t'selve en wordt geen het selve).
    • In de oorspronkelijke tekst worden woorden op diverse manieren, al dan niet met streepjes, haaltjes e.d. afgebroken, maar gebruik in je transcriptie altijd een min-
      teken, zoals in modern Nederlands.

    Verschillen tussen kleine letters en hoofdletters, spaties, regeleinden en witregels worden tijdens de controle genegeerd, maar probeer deze voor de leesbaarheid natuurlijk wel zo letterlijk mogelijk over te nemen.

    'Wat staat daer?' is nadrukkelijk bedoeld om het lezen van oude handschriften te oefenen, niet om het maken van transcripties te leren. Wil je over dat laatste meer uitleg? Lees verder >