Overslaan en naar de inhoud gaan

Frikadellen uit het archief

Lekker ouderwetsch snacken? Dit recept voor frikadellen komt uit een kookboekje in het archief van de familie Raupp. Meer een bal dan een worst trouwens, die frikadel zonder n!

niveau
  • om fricadellen te maecken neemt men kalfvlees
    cleijn gehackt met nierevet of doeter een wijnigh boter
    bij als het vlees gehackt is eenen wegge geweijckt in
    water dout het water daer uijt en bij het vlees
    gedaen bloem en muscaet 2 of 3 eijer en sout
    en in boter laten braden, als men fricadellen
    wilt maecken met eijer dan laet men de eijer
    half hart worden en neemt de doijers daer uijt
    en om ieder doijer fricadellen vlees daer om en
    maecktse ront met de handen

  • om fricadellen te maecken neemt men kalfvlees
    cleijn gehackt met nierevet of doeter een wijnigh boter
    bij als het vlees gehackt is eenen wegge geweijckt in
    water dout het water daer uijt en bij het vlees
    gedaen bloem en muscaet 2 of 3 eijer en sout
    en in boter laten braden, als men fricadellen
    wilt maecken met eijer dan laet men de eijer
    half hart worden en neemt de doijers daer uijt
    en om ieder doijer fricadellen vlees daer om en
    maecktse ront met de handen

  • om fricadellen te maecken neemt men kalfvlees
    cleijn gehackt met nierevet of doeter een wijnigh boter
    bij als het vlees gehackt is eenen wegge geweijckt in
    water dout het water daer uijt en bij het vlees
    gedaen bloem en muscaet 2 of 3 eijer en sout
    en in boter laten braden, als men fricadellen
    wilt maecken met eijer dan laet men de eijer
    half hart worden en neemt de doijers daer uijt
    en om ieder doijer fricadellen vlees daer om en
    maecktse ront met de handen

  • om fricadellen te maecken neemt men kalfvlees cleijn gehackt met nierevet of doeter een wijnigh boter bij als het vlees gehackt is eenen wegge geweijckt in water dout het water daer uijt en bij het vlees gedaen bloem en muscaet 2 of 3 eijer en sout en in boter laten braden, als men fricadellen wilt maecken met eijer dan laet men de eijer half hart worden en neemt de doijers daer uijt en om ieder doijer fricadellen vlees daer om en maecktse ront met de handen

    Let hier op

    Transcribeer de handgeschreven tekst in principe zo letterlijk mogelijk.

    Voor een goede werking van de automatische controle van je invoer en om verschillen in werkwijzen tussen archiefdiensten en onderzoekers te voorkomen, zijn er een paar uitzonderingen op het letterlijk transcriberen afgesproken:

    • Typ een ij voor y, behalve wanneer het echt een y moet zijn (bv. Lyon of hypotheek).
    • Typ afkortingen zoveel mogelijk voluit, behalve bij (samengestelde) woorden die je ook zo uit zou spreken (bv. t'selve blijft dus t'selve en wordt geen het selve).
    • In de oorspronkelijke tekst worden woorden op diverse manieren, al dan niet met streepjes, haaltjes e.d. afgebroken, maar gebruik in je transcriptie altijd een min-
      teken, zoals in modern Nederlands.

    Verschillen tussen kleine letters en hoofdletters, spaties, regeleinden en witregels worden tijdens de controle genegeerd, maar probeer deze voor de leesbaarheid natuurlijk wel zo letterlijk mogelijk over te nemen.

    'Wat staat daer?' is nadrukkelijk bedoeld om het lezen van oude handschriften te oefenen, niet om het maken van transcripties te leren. Wil je over dat laatste meer uitleg? Lees verder >

    veel succes en plezier!