Overslaan en naar de inhoud gaan

HUAcursus Tekst 8a p2

Huiswerk voor de cursus Paleografie voor beginners, Het Utrechts Archief. Getuigenverklaring betreffende het vervuilen van een binnenplaats aan de Hoge Jacobijnenstraat, 1655. Archief van het Stadsbestuur 1577-1795, toegang 702, inventarisnummer 2244.

niveau
  • plaetse naer desen meer met messie off andere  onreijnigheijt te beleggen ofte doen beleggen directel  off indirectel op poene van hondert guldens t’elcke reijse  te verbeuren ordonnerende haer met eenen de daer  op als nu leggende messie  daer van datelijck te voeren  off doen voeren off anders den suppliant bij weijgeringe  te permitteren sulcx te mogen doen t’haren costen stad  houdende de voors interse omme voorschreven hoge redenen  ten minsten bij provisie ter tijt en wijle toe d’autht gesien  anders sal wesen geordonneert t’welck doende etc. ende  was onderteeckent E. Lamsweerde in mergine  stont geappnt sij gethoonth parthije ons op te segghen  in drie dagen nae inse op het stadthoudende middeeretijt bij proe ende dat d’autht gesien anders geordonneert hij d’versochte  intercese op poene van vijff en twintig gul. Actum  den eere augustus 1655 en was ondertekt E. van Lienden. Naer collatie accordeert dese  met sijne penale bij mij  G. van Lienden.

    Let hier op

    Transcribeer de handgeschreven tekst in principe zo letterlijk mogelijk.

    Voor een goede werking van de automatische controle van je invoer en om verschillen in werkwijzen tussen archiefdiensten en onderzoekers te voorkomen, zijn er een paar uitzonderingen op het letterlijk transcriberen afgesproken:

    • Typ een ij voor y, behalve wanneer het echt een y moet zijn (bv. Lyon of hypotheek).
    • Typ afkortingen zoveel mogelijk voluit, behalve bij (samengestelde) woorden die je ook zo uit zou spreken (bv. t'selve blijft dus t'selve en wordt geen het selve).
    • In de oorspronkelijke tekst worden woorden op diverse manieren, al dan niet met streepjes, haaltjes e.d. afgebroken, maar gebruik in je transcriptie altijd een min-
      teken, zoals in modern Nederlands.

    Verschillen tussen kleine letters en hoofdletters, spaties, regeleinden en witregels worden tijdens de controle genegeerd, maar probeer deze voor de leesbaarheid natuurlijk wel zo letterlijk mogelijk over te nemen.

    'Wat staat daer?' is nadrukkelijk bedoeld om het lezen van oude handschriften te oefenen, niet om het maken van transcripties te leren. Wil je over dat laatste meer uitleg? Lees verder >

    veel succes en plezier!