zeer geverfd te zijn. Men geeft hier nergens, als men
uit eeten geweest is, fooien, maar zooveel meer bij het
bezien van kabinetten, bibliotheken, gartens en
diergelijken. Bijvoorbeeld toen ik de bibliotheek
bezien had, gaf ik aan de man die mij dezelve ver-
toonde, een 12 mar.groschen stuk, (welk 13 st. Hol-
landsch zal zijn), 't geen hij eerst gretig aannam,
doch 't zelve bezien hebbende, wierp hij het mij met
een soort van verachting weer in den hoed. Meer
had ik doch zeker voor die historische bibliotheek
niet over, en daar en boven was het nog op een uur,
dat de bibliotheek voor een ieder te zien is.
Na het eeten drinkt men 1 of 2 uur daarna
een paar koppen koffy, die, gelijk bekend is, in
Duitschland veel sterker en beter is als in Hol-
land. Zij is echter hier even duur, ja zelfs duurder als
daar; men rekent doorgaans 1,5 lood voor de persoon
en men moet ook in de herbergen overal voor de per-
soon 4 of op 't minst 3 Mgr betalen. Na deze mid-
dag-portion koffy wordt gewoonlijk voor 's avonds
bij het eeten niet meer gedronken als alleen bij statieuse
partijen, waar te 6 of half 7 uur thee gepresenteerd wordt,
tegelijk met wijn; sommigen doen dan (gelijk mij mijn
hospes en heer Ehrhart verzekerden) eenige wijn onder de
thee: de thee wordt hier anders zelden gedronken.
Zij is hier ook slegt en vreeslijk duur tevens, daar een lb
goede thee hier een louis d'or en matige een ducaat kost.
Wanneer ik nu 's morgens voor mijn ontbijt thee
dronk, kreeg ik op een weinigje thee eene grote pot geheel vol
water en hier wordt dan niet voor de 2e maal
water opgegoten, wijl zoo een pot wel 8 kopjes vol bedraagt.
Zulk eene portion kost 3 mgr.