Het is hier sedert eenige jaren onder de meeste fatsoenlijke
lieden, op voorgang en afspraak van voornameren, mode
geworden om geene rouwklederen te dragen, bindende
men slegts eenigen tijd een zwart lint om den arm.
Voor 't overige kleedt men zich hier gelijk bij ons; over 't
algemeen echter netter en bijna altijd met wit ondergoed
en zijde koussen. Ik vond hier ook dezelfde modes om-
trent als in Holland; behalven dat, daar men bij ons
de modes van Frankrijk meest volgt, hier alles meer
in de Engelsche smaak gedragen wordt. Ook de kleding
der dames schijnt mij niet veel van de onze te verschillen,
alleen zij zijn hier doorgaans stijver in 't hair gekapt;
met los neergekamd hair zag ik niet eene.
Aan de tafels heeft men hier gewoonlijk 5 aandissin-
gen; doch ieder bestaat maar uit 1 of 2 schotels. Eerst
komt altijd soup. Voorts eenig gekookt vleesch met eene
schotel groente, 3o eenig ragou, gebakken visch of haché
zonder groente, 4o een stuk gebraden vleesch met salade
5o boter en kaas. Fruit krijgt men niet, zo men het
zichzelf niet apart koopt; in particuliere huizen is de
orde van eeten, ook zoo, (gelijk ik zelfs bij Ehrhart gevon-
den heb), alleen dan bekomt men fruit voor niet.
De gewoonlijke wijn die hier gedronken wordt, is dezelfde
welke wij Bremerwijn noemen en hier weisse Fransch-
wein genoemd wordt: men heeft echter ook Fransche
rode wijn of Pontac, doch die schijnt mij niet goed en