Overslaan en naar de inhoud gaan

HUAcursus tekst 16d

Huiswerk voor de cursus Paleografie voor beginners, Het Utrechts Archief. Floris, graaf van Holland, beveelt de eigenaars van het land waar de Nieuwe Vaart gegraven zal worden om het eigendom daarvan aan de stad Utrecht op te dragen tegen betaling van de door hem getaxeerde waarde. Archief van het stadsbestuur van Utrecht 1122-1577, toegang 701, inventarisnummer 276.

niveau
  • Wi Florens, grave van Hollant, maken cont allen denghenen, die desen brief sullen zien of horen, dat dat onse wil es, dat die stat van Utrecht hebbe dien eighendomme van den lande, dat die Niwevaert hetet. Alse van Willemme van der Slike ene halve hoeve, Spronch en sinen neve, daer hi monbare af was, ene hoeve, Willem van den Oudengheine ene virtel, ende haer Arnoud van Amstelle ene virtel. Ende ghebieden, dat desen voreghesegheden luden, dat si den eighendome van desen lande, dat hier vorghenoemt es, opgheven vrielike  ende alle dat recht, dat sie daerane hebben, ter stat behoef van Utrecht omme  also vele penninghe als hem van onser weghen van dien lande toghewiset es. So wi  dat niet ne dade, dat souden wi op hem verhalen. Ende wat die stat van Utrecht  daer to dede, des houden wi hem ghewaert. Desen lettren waren ghegheven in ons  Heren iare ducent tvehondert neghen ende tachtich, des Manendaghes na sente Niclaisdaghe, te Coppartshuus.

    Let hier op

    Transcribeer de handgeschreven tekst in principe zo letterlijk mogelijk.

    Voor een goede werking van de automatische controle van je invoer en om verschillen in werkwijzen tussen archiefdiensten en onderzoekers te voorkomen, zijn er een paar uitzonderingen op het letterlijk transcriberen afgesproken:

    • Typ een ij voor y, behalve wanneer het echt een y moet zijn (bv. Lyon of hypotheek).
    • Typ afkortingen zoveel mogelijk voluit, behalve bij (samengestelde) woorden die je ook zo uit zou spreken (bv. t'selve blijft dus t'selve en wordt geen het selve).
    • In de oorspronkelijke tekst worden woorden op diverse manieren, al dan niet met streepjes, haaltjes e.d. afgebroken, maar gebruik in je transcriptie altijd een min-
      teken, zoals in modern Nederlands.

    Verschillen tussen kleine letters en hoofdletters, spaties, regeleinden en witregels worden tijdens de controle genegeerd, maar probeer deze voor de leesbaarheid natuurlijk wel zo letterlijk mogelijk over te nemen.

    'Wat staat daer?' is nadrukkelijk bedoeld om het lezen van oude handschriften te oefenen, niet om het maken van transcripties te leren. Wil je over dat laatste meer uitleg? Lees verder >

    veel succes en plezier!