Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Vraag omtrent (onder)trouw.

Dag allemaal,

In deze akte (Arnhem 19.2.1681) trouwen Gerrit Scholte, jongman, soldaat. onder capt. Raesvelt(?) in garnisoen te Bergen op de Zoom, met Aeltje Jans, jongedochter van Ebbinck, wonende tot Arnhem. met militair consent en (getuige?) Anneke Hendrix,

Mijn vraag is. Staat er wel echt Raesvelt? En zo ja, zou er meer info te vinden zijn over 'kapitein Raesvelt?' mijn eigen pogingen stranden continu. Ten slotte ben ik benieuwd waar het stadje/dorpje Ebbinck, ligt. 

 

Hoop dat iemand mij kan helpen, 

veel dank, 

 

Jair 

 

Reacties (4)

Otto Vervaart zei op do, 11/02/2023 - 23:51

Beste Jair, de zogeheten officiersboekjes geven vanaf begin achttiende eeuw uitsluitsel over de namen van militaire eenheden en hun officieren. Op het platform Nederlands Militair Erfgoed kun je de officiersboekjes doorzoeken, zie https://nlme.nl/voorouders/persons?f= . Er was inderdaad een regiment Raesfelt.

Ebbinck staat mogelijk voor Epping in Engeland. De PDF met historische plaatsnamen voor herkomstonderzoek bij het Stadsarchief Amsterdam biedt hiertoe informatie, zie https://watstaatdaer.nl/woordenboeken, waar de link ernaar eerlijk gezegd wat verstopt is...

Otto Vervaart zei op vr, 11/03/2023 - 09:15

Een correctie: de naam Raesvelt is juist, maar de informatie over de officiersnamen die ik gisterenavond laat aanreikte, geldt pas vanaf het tweede kwart van de 18e eeuw. Er is in 1743 en 1744 een Raesvelt bij twee verschillende regimenten, en die heetten niet naar hem.

Jo Franssen zei op zo, 02/25/2024 - 08:48

Hallo allemaal,

Ik heb een akte gevonden van een voorvader van mij.

Getrouwd 3 maart 1748

Hendrick Franssen geboortig van Meerssen. Soldaat onder de Comp. van dhr. Capt. van Raetsfelt met Maria Barbara Deling gebooren en beijde woonende alhier.

Hoe en waar  kan ik de Compagnie van Capt. van Raetsfelt vinden in de archieven? Dit is toch tijdens het beleg van Maastricht geweest denk ik, tijdens de Oostenrijkse successieoorlog?

Wie kan mij helpen hiermee?

Alvast bedankt.

J. Franssen

Belem zei op zo, 02/25/2024 - 15:46

@ Jo Franssen: u kunt denk ik het beste even een apart, losstaand bericht voor aanmaken.
Deze 'draad' hier gaat over een heel andere akte en persoon.

Vriendelijke groeten,

Belem

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.