Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Tip: historische woordenboeken online

Heb je alle letters en woorden ontcijferd, dan is het soms alsnog een hele klus om te begrijpen wat er nu precies in oude handschriften staat. Van sommige woorden is de betekenis ons inmiddels onbekend geraakt, van andere woorden is de betekenis in de loop der jaren veranderd.

Een geweldige hulp bij het begrijpen van oude teksten zijn de historische woordenboeken die door het Instituut voor de Nederlandse Taal online zijn gezet. Samen beschrijven ze de Nederlandse woordenschat van ca. 500 tot 1976 en leveren ze de verschillende betekenissen van duizenden oude woorden. Onmisbaar bij onderzoek!

Maak nu een woordoefening >>
(en houd de woordenboeken bij de hand)

Reacties (2)

Herman Geurts zei op vr, 12/09/2016 - 10:37

@christian. Dank voor de link naar historische woordenboeken. Kende ik nog niet, nu nog er mee oefenen. De eerste pogingen om te zoeken naar de werkwoordsvorm van custodie > gecustodeerd leverden helaas niet het gewente resultaat, maar wel inzicht op hoe het werkt en wat je er mee kunt.

beheerder Christian van der Ven zei op za, 12/10/2016 - 09:42

@Herman: Ook doordat de applicatie een schil is over diverse bronnen zoekt het soms lastig. Het heeft niet echt de eenvoud van Google, zogezegd, maar als je net als jij nu de complexiteit van het zoeken een beetje leert doorgronden, dan zul je er flink wat plezier van hebben. Er is trouwens een uitgebreide helpindex aanwezig, onder de laatste tab. Daarmee wordt in ieder geval de basis van het zoeken goed uitgelegd.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.