Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Paleoprijspuzzel nr. 44: Rijmende rederijker uit Veere

Paleopuzzel

Feest! Het Zeeuws Archief is vanaf 31 augustus 2018 aangesloten bij ‘Wat staat daer?’. Je kunt nu ook oefenen met Zeeuwse teksten. Om deze speciale gebeurtenis te vieren hebben we een paleoprijspuzzel uitgezet. De tekst komt uit het archief van de Veerse rederijkerskamer ‘Missus scholieren’. Veel gedichten van de rederijkers staan in boeken. Er zijn ook wat losse probeersels, waarvan dit er eentje is. Het gedichtje is gemaakt voor een speciale gebeurtenis.

Hoe werkt het? Ontcijfer het gedichtje en stuur je oplossing vóór 5 november 2018 naar info@watstaatdaer.nl onder vermelding van ‘paleoprijspuzzel’. Gebruik dus niet het forum zoals bij een gewone paleopuzzel. Onder de deelnemers met een juiste inzending wordt een mooie prijs verloot.

De oplossing staat na 5 november op het forum van ‘Wat staat daer?’.

Veel plezier en succes!

Reacties (4)

Robert Urquhart zei op za, 09/01/2018 - 13:32

Bedankt, Anneke. Wat een mooi handschrift om de bijdragen van Zeeuws Archief aan Wat Staat Daer te beginnen

Als antwoord op door Robert Urquhart

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op zo, 09/02/2018 - 12:44

Een handschrift uit Veere is leuk om mee te beginnen! Dank je wel voor je reactie, Robin!

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op zo, 09/30/2018 - 17:49

De paleopuzzelaars zijn vast nieuwsgierig naar het verloop van de paleoprijspuzzelwedstrijd. De paleoprijspuzzel staat nu een maand op het forum. In totaal hebben 15 mensen een oplossing van de paleoprijspuzzel ingestuurd. Daarvan zijn er 3 helemaal correct.

Heb je nog geen oplossing ingestuurd en wil je graag meedoen met de paleoprijspuzzel? Je hebt nog ruim een maand de tijd om je oplossing te e-mailen aan info@watstaatdaer.nl.

Succes en veel paleoprijspuzzelplezier!

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op ma, 11/05/2018 - 17:24

Beste paleopuzzelaars,

 

Oplossingen van de paleoprijspuzzel van het Zeeuws Archief konden tot 5 november 2018 worden ingestuurd. In totaal kregen we 34 inzendingen binnen. Daarvan waren er drie die geheel volgens onze transcriptie zijn gemaakt.

We hebben alle inzendingen met onderstaande transcriptie vergeleken:

 

1 op de Rittori kaamer binen Veere
2 Den 7 Januwaarij 1794
3 O broeders wilt nu maar Gedenken
4 Dat Wij hier komen op dese zaal
5 ik oop den heemel Wil onschen
6 Dat weij leeven vrolijk in dat aan
7 Gevangeiaar

 

Nu valt er op elke transcriptie iets af te dingen. We ontvingen veel transcripties die begonnen met een hoofdletter Op (eerste woord regel 1). We ontvingen ongeveer een gelijk aantal transcripties met een hoofdletter W en een kleine letter w aan het begin van het tweede woord in regel 4. Ook 'dese zaal' in regel 4 en 'Gevangeiaar' in regel 5 werd in de oplossingen zowel aan elkaar als los geschreven, hoewel de meesten het toch wel hadden opgelost zoals wij het in onze transcriptie hebben staan.

 

Als we geen drie inzendingen hadden gehad die geheel overeen kwamen met onze transcriptie, hadden we uiteraard soepeler gekeken. Maar nu hoefde dat niet.

De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Zij ontvangen een stripboek over de geschiedenis van Zeeland en voor elke prijs nog een extra attentie.

 

Hoewel het een gemakkelijke tekst leek, zaten er toch wat lastige dingetjes in. Deze nieuwjaarswens van een rijmende rederijker is een los stukje papier en is waarschijnlijk een probeersel. In regel 5 staat een Zeeuws woord ('oop' in plaats van hoop) en in diezelfde regel staat op het eind 'onschen'. Vermoedelijk heeft hij willen schrijven: 'ons schenken', maar dat staat er niet.

 

Alle inzenders veel dank voor jullie transcripties! Leuk dat jullie hebben meegedaan aan onze paleoprijspuzzel!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.