Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

3 onbekende christelijke? dagen

Goedemiddag,

In de stadsrekening van Haarlem kom ik een aantal posten tegen waar qua tijdsaanduiding een bepaalde christelijke? dag wordt aangegeven. Zo heb ik Sint Margrietdach, Bartholomeusdach, Sint Michielsdach etc. zelf al kunnen ontcijferen, maar er zijn 3 dagen (zie schermprint) waar ik geen chocolade van kan maken. 

Heeft iemand suggesties? Ik gok dat het ergens in de periode september - december van het jaar is, gezien de chronologische volgorde in de uitgavenposten. 

Alvast bedankt voor de hulp!

Met vriendelijke groet,


Ralph

Reacties (4)

René van Weeren zei op vr, 03/22/2024 - 13:02

Sente Bave[n]dach = naamdag Sint Bavo = 1 oktober

Sente Aecht[er]sdach = (vermoedelijk) naamdag Sint Egidius = 1 september

Sente Kattrinendach = naamdag Sint Catharina = 25 november

Otto Vervaart zei op vr, 03/22/2024 - 16:18

Sint Bavo is de patroonheilige van Haarlem. Ik lees Katrinen, met één t, de rechterkant van de a lijkt op de stok van de t...

Ralph van der Lans zei op vr, 03/22/2024 - 17:02

Mijn vermoeden dat het tussen september - december was klopt dus. Blijft een leuke manier van puzzelen, maar soms zie je het gewoon niet. Ik was hier zelf echt niet opgekomen. Nu ik er opnieuw naar kijk zie ik het ook, maar ja dat is achteraf ;-)...

Interessante van deze data is dat deze dus betrekking hebben op maanden na april 1426. Algemene gedachte was dat er verkenningsschepen op het Haarlemmermeer (zie Ekama) werden ingezet om voorbereid te zijn op het beleg van Haarlem (dus voor april 1426), maar mijn conclusie is dat ze erna werden ingezet. Toen was Jacoba van Beieren in allerijl naar Alphen gevaren om daar slag te leveren. De Haarlemmers hadden dus nog de vrees dat ze na haar overwinning in Alphen terug zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar verklaart wel de inzet van Zeynscepe op het Haarlemmermeer in die maanden.

Dus dank voor jullie snelle reacties! 

Groeten,

Ralph

René van Weeren zei op vr, 03/22/2024 - 17:38

Otto, eens: ik vond de a al erg klein...

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.