Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Woude Noord Brabant

Mijn ancesters gaan tot 1400 - 1500 in de omgeving van Breda. Nu zijn er naamgenoten in Antwerpen en omgeving rond dezelfde periode, veelal ook ambachtslieden en handelaars. Ik probeer een link te vinden . Een aantal naamgenoten uit Antwerpen verhandelen gronden in Woude. Ik vroeg me welke link er is tussen Antwerpen en een dorp in Noord Brabant. Of is dit een teken van herkomst...

Iemand een idee ?

Reacties (5)

Otto Vervaart zei op vr, 05/21/2021 - 11:34

Beste Guido, kun je hier een voorbeeld aanreiken van zo'n tekst, dat maakt het wellicht duidelijker?! Woude doet mij denken aan de Wouwse Plantage in West-Brabant...

Guido Snoeys zei op vr, 05/21/2021 - 14:12

Inderdaad ik dacht ook aan het dorp Wouw, Noord Brabant.

Ik heb hierbij enkele teksten gevoegd als voorbeelden.

De korte inhoud:

Gheert Faes van Wouwe verc Bouwen Snoeyen goede te Wouwe. 

Guido Snoeys zei op vr, 05/21/2021 - 14:17

Nog een tweede voorbeeld...

Heinric Jacops te Wouwe verc Boudene Snoeye stede te Woude tuss tsheerenstrate; lant ald tuss sherenstrate. 

 

Otto Vervaart zei op za, 05/22/2021 - 18:06

Guido, bedankt voor beide voorbeelden! Gesteld dat het inderdaad Wouw of de Wouwse Plantage is zou je idealiter stukken bij het West-Brabants Archief in Bergen op Zoom, https://westbrabantsarchief.nl/, ernaast kunnen gaan houden om te kijken of deze eigenaar en eigenaren van belendende percelen ook daar in bronnen te vinden zijn met die locatie. Ik kom nog even niet toe aan complete transcriptie van beide documenten.

Guido Snoeys zei op zo, 05/23/2021 - 10:42

Ik merk dat in de regesten van Antwerpen er heel wat vermeld wordt over  transacties van bezittingingen in Woude (naam tot 1430 van Wouw).

Er is blijkbaar heel wat uitwisseling geweest tussen beide streken voor de drooglegging te Wouw maar eveneens voor de aanleg van de scheldedijk te Wiltmarsdonck , de Leyderwijck  zou onstaan zijn door de vestiging van 'Hollandse en Brabantse'  arbeiders wegens hun expertise.

Soms wordt ook de naam 'van Wouwe' of 'van Woude'  doorheen gebruikt onduidelijk of het als naam of als afkomst, plaats gebruikt wordt.

De straat, plaatsen in Woude , vind ik nog niet terug in de West Brabantse Archieven.. het is ook ver terug in de tijd. .Misschien in de oudere archieven van Bergen op Zoom en of Roosendaal ??

De combinatie Snoye, Snoys, Snoeye enz.. met Woude begint eerder rond 1415 ...Ik duik verder (voor zover ik dat kan) in de regesten van Antwerpen op zoek.  Reeds in de jaren 1350 duikt de naam op in Wilmersdonck (Leyderswijck) vandaar mijn link met Noord Brabant.

Zoals je merkt veel speculatie maar dat maakt het boeiend.

Guido

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.