Goedenavond iedereen,
Ik wil weten hoeveel kinderen Frederick Vliedthoorn en Judith de Lingie hadden. Ik geloof dat in deze akte de namen van hun kinderen niet worden genoemd, maar alleen in het algemeen over 'kind of kinderen' gesproken wordt. Klopt dat? Of lees ik erover heen?
Hartelijke groet,
Kaya
Dag Kaya,
Je hebt er niet overheen gelezen. Het is een vrij standaard mutueel testament, waarin de echtgenoten elkaar over en weer tot elkaars algemene erfgenaam benoemen, de langstlevende de voogdij over de minderjarige kinderen (i.e. onder de 25 jaar oud) krijgt toebedeeld, en het erfdeel van de kinderen wordt vastgelegd.
Kort wat punten:
* ten tijde van opstelling is hij gezond, zij 'eenigsins onpasselijke van lichaam', maar beiden helder van geest
* zij wonen dan Nobelstraat op de hoek van de Mostertsteege
* voor het geval de langstlevende van hen beiden zou overlijden of niet meer in staat zou zijn om de voogdij te dragen, worden Simon Vliethoorn, president-schepen van Leiden, broer van de man en Jacob van der Maas, regerend burgemeester van Leiden, zwager van de man, tot waarnemend voogden benoemd
* elk kind dat meerderjarig wordt (25 jaar) of in het huwelijk treedt, krijgt op dat moment recht op een deel van een bedrag van 2000 gulden; hoe groot dat deel is, hangt af van het aantal nog in leven zijnde kinderen, elk kind krijgt hetzelfde deel; deze uitkering komt in de plaats van het wettelijk kindsdeel van de erfenis van de eerstoverledene.
sij eenigsins onpasselijke van lichaam
Dag René,
Heel erg bedankt voor de toelichting! Daar kan ik zeker wat mee!
Is 2000 gulden overigens veel in deze tijd? Of valt dat wel mee?
Hartelijke groet,
Kaya
Dag Kaya,
Gezien de betrekkingen van de man en diens familie is het een redelijk, maar niet extreem hoog bedrag. Volgens omrekening gaat het om een bedrag met de huidige koopkrachtwaarde van iets minder dan 22.500 euro, zie https://iisg.amsterdam/nl/onderzoek/projecten/hpw/calculate.php
Kaya
zei op donderdag 7 oktober 2021 - 20:04