Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wijkboek

Het bijgevoegde manuscript komt uit een Antwerps wijkboek en zou de bewoners van een pand in de stad moeten beschrijven, en/of evt het bedrag van de huur van het pand. Wie zou mij kunnen helpen bij het opstellen van een transcriptie?

 

Hartelijk bedankt en fijn weekend aan allen,

 

Met groeten,

Elsa

Reacties (4)

Otto Vervaart zei op ma, 06/21/2021 - 13:43

Beste Elsa, jouw vraag staat al weken onopgelost open! Het schrift is lastig te lezen. Het begint al bij de straatnaam Lange...., ik lees zoiets als Lange Nyeuwstr, maar ik zie die straat niet zo snel in de index op de wijkboeken bij het Felixarchief, https://felixarchief.antwerpen.be/detailtoegang/100/2659 . Ook zoeken op folio 332 (bovenaan genoteerd) helpt nog niet. Kun je precies aangeven om welk deel van de reeks wijkboeken het gaat? Pas dan komt de index tot zijn recht.

Het lijkt erop dat er telkens voor een bepaald jaar huurders worden genoemd, met verwijzingen naar het grote register. Hopelijk kan ook iemand uit Antwerpen of elders hier hulp bieden!

Otto Vervaart zei op ma, 06/21/2021 - 13:51

Door de titel van de afbeelding kom ik er gelukkig toch snel achter dat het gaat om het huis Sint Huybrecht aan de noordzijde van de Lange Nieuwstraat, huis nr. 11 letter L, in het register PK#2266 op fol. 331, zie https://felixarchief.antwerpen.be/detailpagina?invnr=PK_2266&dtnr=100_2… . Er zijn zeventien Antwerpse huizen met die naam, maar slechts één aan een lange straat.

Otto Vervaart zei op do, 06/24/2021 - 14:53

Beste Elsa, na nog eens turen zie ik toch iets meer: een aantal keren staat er vercoopt, dus het gaat niet alleen om huur van dit pand. De schrijfwijze doet nogal gehaast aan, alsof dit slechts een index is, en dat klopt ook gezien de vele aantekeningen met vide waarin men naar een register verwijst, veelal naar een bepaald punt. Het lijkt me zaak om deze bron in zijn samenhang tmet andere bronnen bij het Felixarchief in Antwerpen te bekijken. De volgorde van noteren, van midden zeventiende eeuw tot begin zestiende eeuw, lijkt mij al een signaal om hier voorzichtig te zijn...

Elsa zei op do, 06/24/2021 - 19:18

Beste Otto,

 

Hartelijk bedankt voor je reactie! Tot mijn vreugde zag ik dat dit manuscript ook nog eens in de digitale nieuwsbrief terecht was gekomen. Hartstikke leuk natuurlijk. Een tijd geleden heb ik ook nog een wat langer maar ongerelateerd Latijns manuscript geplaatst ivm Caspar Kohl. Ik denk dat niemand hier nog de kans voor heeft gehad, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Alles op zijn tijd.

 

Ja, mijn eigen vermoeden is dat hier enkele gegevens wellicht overgenomen zijn uit een andere bron. Er bestaan namelijk meerdere wijkboeken. Nu is het voor mij echter toch interessant om te weten wie dan de huiseigenaren waren na 1554... valt hier nog iets van te maken? Je hebt helemaal gelijk overigens over het FelixArchief. Ik had wat meer gegevens over het huis moeten vermelden toen ik dit bericht plaatste, bv dat het hier om het pand Sint Huybrecht gaat. Hartelijk dank nogmaals voor je tijd en moeite, Otto.

 

Met vriendelijke groet,

Elsa

 

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.