Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wie zij de getuigen bij dit huwelijk?

Deze huwelijksakte uit 1687 is van Drieske Jansse van der Laeck en Adriaen Jansen van Aelst.

Kan iemand mij helpen in het verder vertalen van de akte?

Het gaat me vooral om de getuigen.

Reacties (9)

Otto Vervaart zei op ma, 03/22/2021 - 17:50

Beste Bernadette, het valt alvast kort samen te vatten: de namen van de getuigen worden niet genoemd. De bruidegom werd geassisteerd door zijn vader, de bruid door haar broer namens haar moeder.

Ron zei op ma, 03/22/2021 - 18:07

Dag Bernadette,

 

De vader van de bruidegom heeft ingestemd met dit huwelijk (consent); de broer van de bruid heeft ingestemd, mede namens haar moeder.

 

Gr. Ron

Bernadette van de Laak zei op ma, 03/22/2021 - 20:56

Dank voor julie hulp. 

Ik denk er toch een bevestiging in te vinden van welke familie de bruid deel uitmaakte. Ook haar broers en zussen werden allemaal bijgestaan namens hun moeder. Die moet dus denk ik vroeg gestorven zijn?

Ron zei op ma, 03/22/2021 - 22:33

Dag Bernadette, het hoeft niet persé zo te zijn dat de moeder is overleden! Invaliditeit behoort wellicht ook nog tot de mogelijkheid....

Verificatie kun je doen a.d.h.v. trouwakte ouders bruidzijde. Op basis hiervan heb je de moedersnaam en kun je controleren in de begraafboeken.

 

Mijn ervaring is dat, indien ouders zijn overleden meestal hiervan melding wordt gedaan in de trouwakte van het nageslacht. In jouw geval kun je m.i. nog niet stellen, dat dit het geval is.

 

gr. Ron

Bernadette van de Laak zei op ma, 03/22/2021 - 22:43

Dankjewel Ron, ik leer hier zo veel van.

Probleem is dat de trouwakte van de ouders nog niet te vinden is terwijl we inmiddels een gezin van 6 kinderen hebben uit Luijcel / Boxtel en de vader moet een Jan van der Laeck zijn die ca 1650 getrouwd moet zijn.

René van Weeren zei op di, 03/23/2021 - 00:53

Dag Bernadette,

Volgens mij heb je een van de kandidaten al eerder voorgelegd: ik zie in de digitale index van het BHIC namelijk slechts twee kandidaten:

 

Jan Willems van de Laeck, otr. Sint-Oedenrode NG kerk 06.11.1655 en tr. Sint-Oedenrode, NG kerk 28.11.1655 met Jenneken Claes (deze heb je eerder al eens getoond)
https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/deeds/ec6854d4-de34-d365-5…
https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/deeds/6d31237f-6a37-a0ee-f…

Jan Janssen van de Laeck, otr. Oirschot schepenbank 28.06.1659 Maeijken Jan D. van de Schoot
https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/deeds/43a047e4-1e34-858e-1…

Een optie is om naar de vernoeming van de kinderen en hun doopkerk te kijken.
Gebruikelijk was vernoeming van de oudste zoon van een echtpaar naar de grootvader van vaderszijde; in dit geval zou dus de eerste zoon Jan (of Jo(h)annes) of Willem (of Guilelmus in enige spellingsvorm) kunnen heten.
Ook het geloof is een aanwijzing: als de kinderen Rooms-Katholiek gedoopt werden, dan is het tweede echtpaar waarschijnlijker; aangezien zij voor de schepenbank trouwden waren zij hoogstwaarschijnlijk beiden Rooms-Katholiek: alleen een aanstaand echtpaar waarvan beiden Gereformeerd waren, konden een geldig huwelijk in een Gereformeerde kerk laten sluiten.

 

 

Bernadette van de Laeck zei op di, 03/23/2021 - 09:53

Beste Renee,

Opnieuw dank voor het meedenken. De Jan Willem die met Jenneke Claes trouwde, wordt in twijfel getrokken omdat Jenneke veel te oud is geweest om nog 6 kinderen gekregen te hebben.
Zij trouwde ook eerder al in 1640 met Frans Janssen van Nollant. Doorekend zou dat betekenen dat zij bij het laatste kind uit het gezin uit Liijcel, Petrus van der Laeck, ongeveer 50 jaar moet zijn geweest. Uitgesloten dus lijkt me.

Jenneke koopt nog grond in St Oedenrode in 1657. Ook daarom minder aannemelijk waar Jan Willem grond heeft gekocht in 1649 in Luijcel waar het hele gezin heeft gewoond.
De oudste broer heet Willem Jansse, geboren in 1653, waarmee het aannemelijk is dat de vader een Jan Willem moet zijn geweest. 

Maar met wie hij rond 1652 trouwt en waar blijft nog een groot raadsel.

De naam Willem is overigens tot op de dag van vandaag een naam die in onze lijn van de Laak terugkomt.

 


 

Ron Rots zei op wo, 03/24/2021 - 08:58

Dag Bernadette, ik weet niet of je inmiddels ben gevorderd maar heb nog even een nabrander die je wellicht kan helpen. In mijn eigen stamboomonderzoek heb ik te maken gehad met een voorouder waarvan de naam tot 3x wijzigde! 1) haar geboortenaam, vermelding van vader;

2) haar 1e huwelijksnaam, vermelding naar de echtgenoot; 3) haar 2e huwelijksnaam, vermelding naar de 2e echtgenoot; en tot slot: 4) naamsverandering a.g.v. verhuizing naar een andere erve/boerderij.

 

Wellicht kan dit een hulpmiddel zijn voor nu (of in de toekomst).

 

Gr. Ron

Bernadette Van de laak zei op wo, 03/24/2021 - 09:19

Beste Ron, 

Dank nog voor deze aanvulling, als beginnend stammboomonderzoeker leer ik elke dag van tips en het meedenken van anderen. Wat de namen betreft, merk ik dat je heel alert moet zijn, ze wisselen, achternamen worden weggelaten en dan lijkt de tweede naam de achternaam, ze verbasteren op allerlei manieren, Hollandse namen worden in het latijns geschreven etc. Het maakt het ook zo leuk.

 

groet, Bernadette

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.