Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wie kan nog iets leesbaar maken uit een akte?

Door waterschade is een informatie betreffende het overlijden van Albertus Baasen zeer moeilijk leesbaar. Wie is in staat om er iets leesbaars van te maken, danwel heeft een suggestie om een poging te wagen?. Zelf ben ik wat aan het expirementeren, echter tot op heden zonder een goed resultaat. Het gaat om no. 17 (links voor de kantlijn)

Reacties (9)

Otto Vervaart zei op ma, 04/25/2022 - 13:10

Beste Fred, ik heb de gratis online tool RetroReveal, https://www.retroreveal.org, gebruikt om deze zwaar beschadigde akte wat op te poetsen, dat scheelt wel iets, maar het blijf flink turen...

René van Weeren zei op ma, 04/25/2022 - 15:20

Beste Fred,

Ik heb inmiddels ook een proging gedaan, en zal vanavond een kans wagen om het een en ander te ontcijferen. Aangezien het geprotocolleerde akten betreft, kun je laten weten waar de originale bron (via een link) te vinden is? Dan kunnen we in ieder geval weten hoe de akte qua elementen in elkaar zit.

René van Weeren zei op wo, 04/27/2022 - 00:00

Dag Fred, het was nogal een getuur, waardoor het wat langer duurde. Op basis van de gebruikelijke volgorde van de akten uit die tijd, de indexgegevens van het Gelders Archief en vooral ook de aangifte successie (zie als bijlage), maar ook op basis van de laatste regels en de handtekeningen heb ik in ieder geval een aantal gegevens uit de akte kunnen halen. Een volledige transcriptie is het dus niet, maar ik denk dat je aan de gegevens al heel wat hebt (overigens blijken hierdoor een aantal gegevens in de index van het GA niet correct te zijn).

Aangifte: 27 juli 1824, 9 uur des voormiddags (voormiddag ingeschat op woordbeeld, niet geheel zeker)
Er zijn twee aangevers, Derk Berends (zie handtekening onderaan) en een heer Lippitz, van wie ik de voornaam niet heb kunnen ontcijferen; de achternaam Lippitz is een veel voorkomende in de akten in die regio in die tijd. Helaas is niet leesbaar wie de eerste en wie de tweede aangever is. Wel is duidelijk dat beide aangevers te Randwijk wonen en een van hen (de eerste aangever) 27 jaar oud en van beroep arbeider is. De relatie van de eerste aangever tot de overledene is niet leesbaar, de tweede aangever is een gebuur van de overledene.
De overledene is Albertus Baasen, die kennelijk bij de geboorte Lamert van den Bergh geheten was en die geboren was op 14 juli 1755 te Bergen (zie bijlage aangifte successie). Hij was echtgenoot van Dorothea Ortsen (zie index archief), en zoon van Adrianus Baasen, die in leven arbeider was en al overleden te Randwijk.
Albertus was zelf arbeider van beroep en overleed op de leeftijd van 69 jaar en 11 dagen in zijn woonplaats Randwijk op 25 juli 1824 om 2 uur 's nachts.

Alleen aangever Derk Berends ondertekent, aangever Lippitz heeft aangegeven niet te kunnen schrijven.

Fred zei op wo, 04/27/2022 - 08:54

Dag René, Wat een klas die je toch geweldig hebt geklaard!! Dank hiervoor. Mogelijk geeft alle info toch noch richting aan het oplossen van mijn lange en uit gebreidde zoektocht. Ik zoek nl de vader van deze Albertus, genaamd Adrianus Baasen, ~ ca 1720 in Bergen en OVL. in oct 1783 in Bergen. Het gaat te ver om alle acties die ik daarvoor heb ondernomen op te schrijven. Mogelijk heb je nog een"bijzonderd" tip voor mij. 

Een van de opties was om te kijken of er in het niet leesbare tekst een aanwijzing stond, maar je meld toch een aantal zaken die je tegen gekomen bent, dat je mij misschien totch nog net iets verder kunt helpen. Mocht dit niet zo zijn, ik ben zeer blij met het jouw resultaat. Dank.

René van Weeren zei op wo, 04/27/2022 - 11:12

Dag Fred,

De specialisten in deze regio zijn de mensen van de Werkgroep Land van Kessel. Zie hun werk op https://landvankessel.nl/index.htm. Uiteraard kun je ook zoeken in de Genealogische Databank van allelimburgers.nl, http://www.allelimburgers.nl/.

 

In de gezinsreconstructies van Bergen LB van de Werkgroep Land van Kessel kwam ik in ieder geval het volgende gezin tegen waarvan Adrianus als kind deel uitmaakt, zie bijlage.

 

Fred zei op wo, 04/27/2022 - 13:18

Nogmaals dank. De samenstelling van zijn gezin klopt met wat ik te weten ben gekomen. We gaan eens naar de werkgroep. je weet maar nooit.

Fred zei op do, 04/28/2022 - 18:34

Dag René, ik kom toch even terug op jouw transcryptie.

Ik heb me, denk ik, niet duidelijk uitgedrukt dat ik op zoek ben naar de vader van Adrianus Baasen. Maar dit doet niets af aan jouw transcryptie want daar ben ik blij mee. Wat ik wel zeker wil weten is het feit dat je meld dat (althans zo begrijp ik het) Adrianus bij leven arbeider is geweest in Randwijk en is overleden. (Dus niet overleden in Randwijk).

Klopt dat? De uitkomst is zeer relevant voor mijn verdere zoektocht

René van Weeren zei op za, 05/07/2022 - 19:44

Dag Fred,

Hierbij nog een verlate reactie op jouw vraag. Ik heb de akte nog eens bekeken en waar ik vermoede dat stond 'in leven arbeider te Randwijk' (conform de volgorde in andere akten uit deze bron en periode) blijkt bij nadere bestudering in plaats daarvan de naam van de moeder vermeld. De correcte vermelding op die plek is dus: zoon van Adrianus Baasen en Maria Peeters, beide overleden. Dat komt overeen met de namen in de index op Rooms-Katholieke dopen in Bergen LB, zij het dat de achternaam van de vader vermeld wordt als Basten (zie bijlage, afkomstiog van FamilySearch, https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-267-11777-61481-43?cc=1404156&…; (gratis account nodig voor toegang)).

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.