Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wie kan mij helpen?

Ik ben bezig met stamboomonderzoek van de naar Rotteveel. Ik kreeg bij het zoeken deze pagina, maar ik heb geen flauw idee of hier iets bruikbaars instaat over de naam Rotteveel..

Wie kan mij helpen?

Reacties (2)

René van Weeren zei op wo, 09/27/2023 - 14:01

Het is een verzoek van Gideon Piaet en de gebroeders Cornelis en Adriaen Jaspertsz Rotteveel aan Gedeputeerde Staten van Holland en West-Friesland. De drie verzoekers zijn pachters van de inning van de belasting die destijds op bier werd geheven in het Hoog- en Middelkwartier van Rijnland. Hun klacht is dat door de verdeling van de pacht in drie regio's (Hoog-, Middel- en Laagkwartier van Rijnland) er verschillende tarieven worden gehanteerd en er ook bier in de ene regio wordt belast, maar feitelijk in een andere regio wordt opgeslagen en verhandeld. Hun verzoek is om de pacht van de impostheffing voor heel Rijnland in zijn geheel te organiseren.

Als achtergrond: de overheid inde destijds niet zelf de belastingen, maar verpachtte deze. De pachters stonden garant voor de betaling van het geld (en dienden deze vaak vooruit te betalen) aan de overheid en moesten dus zelf zorgen dat ze het belastinggeld inden. Zekerheid voor de overheid, maar onzekerheid voor de impostmeesters als pachters.

Laura Liemburg zei op wo, 09/27/2023 - 14:56

Dat is snel! Heel erg bedankt :D

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.