Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wie kan de naam op deze grafzerk lezen?

Beste lezer,

Wie kan met helpen bij het ontcijferen van de naam op deze grafzerk. Ik ben een heel eind gekomen. Ik kan lezen:

"Paesdach sterff Gysberta vā Wy.... (Wy.melaer ?) syn huisvrow"

Na de 'Wy' is de zerk natuurlijk beschadigd, wellicht kan iemand er toch iets van maken. Bij voorbaat heel erg bedankt.

Groeten, Pauline

Reacties (8)

Otto Vervaart zei op di, 09/24/2024 - 14:49

Beste Pauline, ik maak er voorlopig Wyndelair van. Ik vond deze grafsteen in de database van het Memoria project van de Universiteit Utrecht, no. 1973, https://memodatabase.hum.uu.nl/, maar daar leest men op de grafzerk van Gijsberta en Hermen van Amstel in de Eusebiuskerk te Arnhem Wymelaer. Dan blijft er volgens mij een streep ongelezen in haar naam, en ik meen het bovengedeelte van een d te zien... De database verwijst naar oudere literatuur over de grafzerken in de Eusebiuskerk. Een genealogie van de familie Van Amstel zou kunnen helpen. 

pauline zei op di, 09/24/2024 - 16:33
Beste Otto, Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben bekend met de database van het Memoria project. De zerk ligt inderdaad in de Euesbiuskerk. Binnenkort komt de website over de grafzerken in de Eusebiuskerk online. We zijn nu nog bezig met onderzoek naar diverse zerken, waaronder de zerk van Hermen van Amstel en Gijsberta. Veel informatie is te vinden in het Gelders Archief, maar de naam Wymelaer, Wymelair, Wyndelair, Wymdelair komt helemaal niet voor (ook niet op internet). Helaas... R.T. Muschart en A.G. Schulte hebben de oplossing ook niet. Ik blijf proberen, wellicht komen we er nog uit.
Otto Vervaart zei op di, 09/24/2024 - 18:58

Een van de te bewandelen wegen is het zoeken naar andere namen die op -laer eindigen. Via https://www.aerchieven.nl heb ik een aantal pogingen gedaan, evenals in de Digitale Charterbank Nederland, https://charterbank.huygens.knaw.nl/ .  Zou de naam wellicht Myddelaer kunnen luiden? De ledenlijsten van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap bij het BHIC brachten me op dit idee. Of er werkelijk een m staat zou je moeten vergelijken met de inscriptie voor Hermen van Amstel. Bij de w van huisvrow zijn de lijnen aan de onderkant van de w duidelijk zichtbaar, en die zie ik niet bij de achternaam, deze letter lijkt me open aan de onderzijde.

René van Weeren zei op di, 09/24/2024 - 21:17

Ik lees er Wijnhaam in.

pauline zei op wo, 09/25/2024 - 17:58

Ontzettend bedankt weer voor de reacties. Ik denk toch dat de naam begint met een W, vooral als je deze eerste letter vergelijkt met de W van het laatste woord 'huisvrow'. Ik zal ook nog een foto van bijvoegen met de naam 'Amstel' (op dezelfde zerk), dan ziet de M er heel anders uit.

Ik zoek nog verder. Ik zal ook de genaamde databanken eens raadplegen. Bedankt voor de tip.

Otto Vervaart zei op do, 09/26/2024 - 10:31

Dag Pauline, dank je wel voor deze foto! De letter m in Hermen en Amstel is duidelijk kleiner, maar de vorm is verhelderend. Al speurend kwam ik via Archieven.nl  tot nu toe slechts één archiefstuk tegen met Hermen en Gijsberta, Arnhem, Gelders Archief, toegang 2003, Oud Rechterlijk Archief Arnhem, inv.nr. 379, Schepensignaat, 1485-1487,  f. 40v, scan 108, een korte akte over de bruidsschat in 1485. Merkwaardigerwijs wordt Gijsberta daarin Gijsbert genoemd, zonder haar achternaaam... Bij de andere grafzerken in de Eusebiuskerk te Arnhem in de Memoria database zitten helaas geen foto's ter vergelijking. De werken van Muschart en Schulte vond ik nog niet in digitale versies.

pauline zei op do, 09/26/2024 - 20:12

Beste Otto,

Dat stuk uit het Gelders Archief is ook het enige stuk wat ik in de archieven tegen gekomen ben met haar naam erop, weliswaar gespeld als 'Gysbert'. Bedankt voor de bijgevoegde tekst, ik kan er helaas niets van maken maar had de samenvatting wel gevonden. Ik heb ook de stukken bekeken waarin Hermen genoemd wordt, in de hoop om bv. de naam van de vader van Gijsberta ergens tegen te komen. Helaas nog geen geluk.

Ik dacht net, ik kijk nog een keer naar de tekst op de zerk. Nu lijkt het alsof ik 'wyngelair' erin zie staan. In het Gelders Archief geen treffers (zou natuurlijk ook een andere spelling kunnen zijn. Wel in het Eemland Archief (Amersfoort). Daar is sprake van een Henric van Wyngelair, schepen van Amersfoort, dd 1483. Helaas geen vermelding van Gijsberta. Ik zoek nog even verder ...

Bedankt nogmaals voor de reacties, tijd en meedenken. Groeten, Pauline

 

Otto Vervaart zei op vr, 09/27/2024 - 09:37

Wyngelaer lijkt mij ook heel overtuigend gevonden, mooi dat archiefstukken dit ondersteunen!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.