Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

watstaetdaer????

Watstaatdaar is  ( volgens mij)niet meer wat het was.

Bij uitleg staat het volgende:

Forum - Heb je vragen? Dan is er het forum. Je kunt hier meedoen aan de paleopuzzel, leesproblemen voorleggen, andere gebruikers helpen of tips delen. Samen oefenen!

 

Tegenwoordig vragen meerdere gebruikers om klakkeloos gehele transcripties van meerdere bladzijden. Zelf lezen  is er niet meer bij?. Oefenen te veel werk? Zelfs geen poging om ook maar iets te ontcijferen. En geef ze eens ongelijk, want ze worden op hun wenken bedient Gewoon volgende dag kijken en er staat een transcriptie klaar Lekker makkelijk!

 

Ik haak af. Waar ik in het verleden ( soms veel) moeite deed om lastige (deel)teksten voor forumgebruikers te transcriberen ( en daar zelf ook weer van leerde), peins ik er niet meer over om me voor andermans karretje te laten spannen  en op verzoek pagina na pagina te vertalen zonder dat de vrager ook maar enige moeite heeft gedaan om zelf iets te lezen.Hiervoor was WatStaetDaer volgens mij niet bedoeld.

 

Dan richt ik me liever weer op mijn vrijwilligerswerk bij het  BHIC , namelijk complete registers transcriberen en online laten zetten. Want daar zoeken mensen. Bij een archief en niet bij watstaatdaar, want dat is daar niet voor bedoeld. 

 

U hoeft het niet met me eens te zijn, ga dan gewoon door. Maar ik haak af.

Groeten Herman

 

Reacties (1)

beheerder Christian van der Ven zei op ma, 08/24/2020 - 15:10

Dag Herman,

Voor vrijwilligerswerk ben je bij het BHIC altijd welkom, dat weet je :-) maar natuurlijk willen we je bij 'Wat staat daer?' ook niet kwijt hé!

Toen we het idee voor deze website kregen, hadden we een site voor ogen waar mensen enerzijds het lezen van oude handschriften konden oefenen door het te doen. En anderzijds elkaar konden helpen met het lezen, bijvoorbeeld als ze ergens niet uitkwamen. Voor dat laatste was het forum bedoeld. We hebben dat gestimuleerd met onder meer paleopuzzels.

Inmiddels is er een grote groep mensen die het forum dagelijks bezoekt en er actief is, regelmatig langskomt bij problemen, of er incidenteel gebruik van maakt als het zo eens nodig is. Als je dat interessant vindt, kan ik de statistieken wel eens opzoeken voor je.

Een community zoals op een forum kun je sturen, maar je kunt het niet controleren. Het gebruik ervan is vrij - maar wij monitoren wel en zijn ook actief - en dat levert ook veel nieuwe soorten van gebruik op. Zo zijn er regelmatig mensen die signeringen van schilderijen voorleggen. Ik vind dat persoonlijk erg mooi, dat het forum op deze site steeds meer dé plek is in Nederland (en Vlaanderen) waar mensen terecht kunnen bij leesvragen. Juist ook met vragen die wij vooraf helemaal niet konden bedenken.

En ja, er zijn ook mensen die simpelweg vragen om volledige transcripties. Daar zullen er tussenzitten die het uit een soort 'luiheid' doen. Lekker makkelijk...

Maar er zijn er ook veel bij waarvoor de situatie anders is. Bijvoorbeeld mensen die echt geen Latijn lezen. Of mensen die geen enkele ervaring hebben met oud schrift en die bij toeval in bezit komen van enkele 17e-eeuwse familiedocumenten. Ik noem maar iets.

Van zo'n laatste persoon zou ik zelf niet verwachten dat ze eerst maar eens zelf moeten gaan oefenen en dan nog eens terugkomen. Als ikzelf op een technisch forum hulp vraag over iets technisch, verwacht ik ook niet dat ik eerst op cursus word gestuurd om zelf ook een beetje moeite te doen op techniek. Voor die ene vraag die ik een keertje heb...

Die eerdere groep, onderzoekers die zich er een beetje te makkelijk vanaf lijken te maken en het ene na het andere document voorleggen, daar reageren we vaak op door te vragen of ze zelf al voorwerk hebben gedaan, of ze beter zelf ook kunnen beginnen oefenen enz. Maar goed, dwingen kan niet.

Dan is er de kant van de helpers, zoals jijzelf. Een aantal daarvan vindt het geweldig om anderen te helpen met transcripties. Het is hun hobby, ze vinden het prima dat een ander ervan 'profiteert'. Een aantal anderen vindt het níet netjes dat ervan wordt geprofiteerd. Zoals jijzelf. Die moeten dat soort vragen gewoon overslaan. Geen probleem.

Ik zal binnen het beheerdersoverleg van 'Wat staat daer?' je gedachte ook eens bespreken. Misschien zijn wij als forumbeheerders minder actief geworden om mensen zelf uit te dagen? Of misschien zijn de transcribenten ons gewoon te snel af ;-)

Hoe dan ook, hopelijk blijf jij onze website trouw. En ik zal je punt meenemen naar ons volgende overleg.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.