Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wat staat hier in de marge?

Hoi allemaal, 

 

Dit is de (doorgekraste, waarom?) huwelijksinschrijving van Jaecquemyntgen Porcellus en Anthoni van Dilden, maar wat staat er geschreven in de marge?

 

Hartelijke groet, 

 

Kaya

Reacties (3)

Wim zei op di, 04/26/2022 - 15:43

Bruidegom en bruid moeten (ws. gezien hun -jonge- leeftijd) binnen 8 dagen consent (=toestemming) van hun ouders overleggen 

En dat is blijkbaar niet geschiedt. 

René van Weeren zei op di, 04/26/2022 - 23:09

Wouter heeft gelijk. Kleine aanvulling: zij worden wel vermeld als jongeman en jongedochter, maar deze termen zeggen niets over de leeftijd, alleen dat zij niet eerder gehuwd zijn geweest. Vrouwen werden met hun 20e, mannen vanaf hun 25e meerderjarig. Lokale autoriteiten konden echter zelf afwijken van deze leeftijden: de Amsterdamse schepenen verlangden bijvoorbeeld van elke trouwlustige onder de 30 een toestemming van de ouders of naaste familie; als die ontbrak, kon besloten worden nader onderzoek te doen naar de instemming van de familie. Overigens ben ik het niet helemaal eens met Wim dat de toestemming niet is overlegd; de eerste regel in de linkermarge vermeldt 'bij abuys deurgedaen', hetgeen er op zou kunnen wijzen dat de inschrijving per ongeluk is doorgekrast. Om dit te checken zou je de huwelijksregisters (dit is feitelijk een ondertrouwinschrijving van 2 tot 3 weken na deze datum moeten bekijken, mits die bewaard zijn gebleven uiteraard).

Kaya zei op wo, 04/27/2022 - 00:58

Dank jullie wel! Ook voor de verdere uitleg. Ik vind geen andere, latere inschrijving in de huwelijksregisters, maar ze hebben wel kinderen gedoopt hierna. Dus het zal goed zijn gegaan, en inderdaad waarschijnlijk per ongeluk zijn doorgekrast. Bedankt voor de hulp! 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.