Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

wat staat hier

Er staat ver bovenaan.......Adriaan Dielissen Stevens....dan een woord wat ik niet kan ontcijferen   en dan Jan of (Joannes afgekort)   Farla.  Wie kan mij zeggen waar dat kleine woordje voor staat?

Reacties (13)

ChrisvD zei op vr, 07/17/2020 - 21:21

modo

karin zei op vr, 07/17/2020 - 21:43

ok Chris..... modo..... maar wat betekent dat? 

karin zei op vr, 07/17/2020 - 21:55

lees ik dan........ het huis wordt NU bewoond door j. farla..... of door adriaan Dielissen? wat denkt u? 

ChrisvD zei op vr, 07/17/2020 - 22:01

modo is een bijwoord uit het Latijn, dat in de gevallen dat het op tijd betrekking heeft meestal slaat op het verleden: onlangs, zojuist, of zoals in deze tekst treffend vermeld: “te vooren”.

Michel zei op do, 07/23/2020 - 15:36

Toch een kleine aanvulling, om alle misverstand uit de weg te ruimen: modo betekent inderdaad "onlangs", "zojuist"; je kan het in deze context dus zelfs vertalen met "nu". J. Farla is bijgevolg de huidige bewoner - je zie ook aan het schrift dat dit een latere toevoeging is. De tekst eronder, met "te vooren" herneemt in feite een oudere versie van het register, waarbij de opeenvolgende inschrijvingen in omgekeerde chronologische volgorde zijn verwerkt.

Karin Farla zei op vr, 07/24/2020 - 12:51

Dank je Michel.

 

Hoe lees ik de info uit het Cijnsboek., zie bestanden. Jan Farle (Ferla) had een huis gekocht aan de Lange Noordstraat in 1717 van de gezusters Dewit. Het huis was voorheen eiegendom geweest van hun vader en daarvoor van Jan Strobant. Dingeman van Hooft heeft het huis, zoals ik dan lees, gekocht van Jan Farla in 1749?? De weduwe van Dingeman van Hooft, Margaretha van Beveren ( eerder weduwe van Adam Farla(Ferla), waarschijnlijk zoon van Jan Farla, betaalde nog verponding op het pand na 1787. Maar het cijnsboek vermeld een aantal andere eigenaren in die periode. Hoe moet ik dit alles nu zien??

Karin Farla zei op vr, 07/24/2020 - 12:52

andere kopie uit Cijnsboek

Karin zei op vr, 07/24/2020 - 12:56

Correctie:

 

Hoe lees ik de info uit het Cijnsboek., zie bestanden. Jan Farle (Ferla) had een huis gekocht aan de Lange Noordstraat in 1717 van de gezusters Dewit. Het huis was voorheen eigendom geweest van hun vader en daarvoor van Joost Stroijbant. Dingeman van Hooft heeft het huis, zoals ik dan lees, gekocht van Jan Farla in 1749?? De weduwe van Dingeman van Hooft, Margaretha van Beveren ( eerder weduwe van Adam Farla(Ferla), waarschijnlijk zoon van Jan Farla), betaalde nog verponding op het pand na 1787. Maar het cijnsboek vermeldt een aantal andere eigenaren in die periode. Hoe moet ik dit alles nu zien??

Michel zei op za, 07/25/2020 - 00:21

Dag Karin,

Dat is natuurlijk geen vraag voor een paleografieforum, maar voor deze keer; een register van deze aard is altijd een beetje puzzelen, en wat volgt is dus met enig voorbehoud (want ik zie maar twee scans)

1) de beide scans gaan over twee verschillende eigendommen: een erf en een huis met erf in de Lange Noordstraat

2) het cijnsboek begint in 1709 en loopt tot 1804; in 1709 - toen het register werd vernieuwd - waren de respectieve eigenaars/cijnsplichtigen Joost Stroybant (huis en erf) en Symon van den Santberch (erf); de namen onder de hunne zijn die van hun voorgangers, dus in opklimmende volgorde. Naderhand zijn erboven de volgende eigenaars genoteerd: die moet je dus van onder naar boven lezen. Na Stroybant heeft Farla het huis verworven in 1749 (het erf op de andere scan verwierf hij in 1727), en naderhand is het overgegaan op Dingman van Hooft. Er staat niet dat deze het gekocht heeft (zie bv. op de andere scan bij Johannis en Anthonetta Bos wél "bij koop"): het is best mogelijk dat hij de cijns betaalt uit naam van zijn vrouw, die erfgename was van Farla.

3) Andere eigenaren/grondcijnsplichtigen van het huis zijn, voor zover ik dat zie, niet vermeld. Dus ook niet de gezusters Dewit in 1717: ben je zeker dat die vermelding hetzelfde goed/huis betreft?

Met vriendelijke groeten,

Michel

karin zei op za, 07/25/2020 - 14:26

Hartelijk dank Michel voor je hulp. Ik begreep ook dat dit niet het juiste forum was voor mijn vraag...maarja....jullie zijn allemaal gespecialiseerd op dit gebied...en ik ben maar een "gewoon meisje" wat er helemaal geen verstand van heeft, en die op zoek is naar waar haar voorouders vandaan kwamen. Duds ik dacht..ik probeer het maar eens. Ik zoek me wezenloos. Maar heb al best wat gevonden. En met de hulp van mensen zoals jij/jullie kom ik weer n stapje verder in mijn speurtocht. Ieder zijn vak....Als IK  dat zo kon als jij/jullie,  had ik niet zoveel tijd nodig om e.e.a. te vinden. Heel hartelijk dank nogmaals. Vriendelijke groeten....Karin Farla.

karin zei op za, 07/25/2020 - 14:31

Ik ben er trouwens heel zeker van dat Jan Ferla het huis heeft gekocht 1-12-1717  van de gezusters Dewit. Dus dat jaartal van 1949 snap ik niet. Mijn e mailadres is : karinfarl@hotmail.com. Mocht U, Michel, nog wat informatie of tips voor me hebben, dan mag u als u wilt, mailen. Dan hoeft het niet meer via dit forum te gaan. vr. gr. karin.

karin zei op za, 07/25/2020 - 14:31

nog een bijlage

Michel zei op zo, 07/26/2020 - 11:09

Beste Karin,

Mijn bezoekjes aan dit forum zijn héél onregelmatig, en mailen doe ik in dit verband liefst niet. Bovendien ben ik erg selectief in de keuze van de topics waarop ik reageer. Wat je bijkomende scans/vraag betreft, herhaal ik mijn vraag : hoe zeker ben je dat het "huisje" dat hij in 1717 koopt - overigens gelegen naast een/het erf van Symon van den Santberch - hetzelfde is als het "huis met erf" van 1749? En is dat huisje van de zusters Dewit dan nergens vermeld in het register van 1709?

Met vriendelijke groeten, en veel succes met de verdere speurtocht,

Michel

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.