Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wat staat er precies

In 1733 trouwde mijn oudst bekende voorvader (vondeling in Vught) in Oirschot. Ik kan bijgaande tekst niet lezen.

Reacties (7)

ChrisvD zei op ma, 03/16/2020 - 11:39

Dit is dus zijn eerste huwelijk.

Jos van der Heijden zei op ma, 03/16/2020 - 11:47

Bedankt. Nog een vraag : wat staat er tussen de regels?

In 1703 werd in Vught gevonden Innocentius van der Heijden. Ik ga er vanuit dat dit de bruidegom is, dus mijn oudst bekende voorvader. In de acte van zijn 2e huwelijk wordt nl. vermeld dat hij in Vught geboren is.

Ik ben al jaren op zoek naar meer informatie over deze vondeling.

ChrisvD zei op ma, 03/16/2020 - 12:11

De naam van de bruid.

Yvonne van der Heijden zei op ma, 12/20/2021 - 19:07

Voor mij is dit ook mijn oudste voorvader. Zou hier graag meer over te weten willen komen

René van Weeren zei op di, 12/21/2021 - 13:27

Hij is in ieder geval gedoopt in Vught op 1 april 1703 (zie bijlage), waarbij de echtgenote van Jan van Eyndthoven als doopgetuige optrad. Het ligt voor de hand dat Innocentius (= onschuldig, onbedorven; passend bij het als baby te vondeling gelegd zijn) later de naam van zijn 'vondelingenvader' aannam. De naam Van der Heijden kan duiden op de plaats waar hij gevonden werd; dat was (en is) niet ongebruikelijk bij vondelingen (denk bijvoorbeeld aan de achternaam Van der Stoep). Helaas leidt bij veel vondelingen de zoektocht naar de natuurlijke ouders tot weinig resultaat. Alleen in het geval de natuurlijke ouders ontdekt en strafbaar gesteld werden, of (wat bij arme ouders in grote steden nogal eens gebeurde) ouders een briefje met identificatiegegevens achterlieten of een teken ter herkenning, voor het geval zij later spijt hadden (bijv. een halve speelkaart, waarvan zij zelf de andere helft behielden) heb je nog kans om hen te achterhalen.

 

Overigens geeft de index van het BHIC als doopdatum 19-11-1711 aan en onder voorwaarden; dat leid ik niet af uit deze inschrijving...

Yvonne van der Heijden zei op di, 12/21/2021 - 20:24

Ontzettend bedankt voor je reactie!! En weer wat geleerd!! Ben nog niet helemaal overtuigd dat 'de vondeling' mijn oudst bekende voorvader us dus onderzoek ook nog een ander spoor. Mocht het wel zo zijn dan vrees ik dat het ophoudt.... Nogmaals dank!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.