Actum et testes ut supra*
Compareren[de] als voor Roeloff Janssen Cuijper en[de]
Jenneken Peeters, v[er]soecken[de] als voor hare
proclamatien om naer deselve een Cristel[ijck] houwelijck
te solemniseren, en[de] naerdatte selve v[er]claert
hebben te wesen vrije persoonen** en[de] malcanderen
in bloede niet en sijn bestaen[de]***, soo sijn hunne
roepen toegestaen en[de] verwillicht.
* Gedaan en getuigen als boven
** vrije persoonen: zij verklaarden niet aan anderen door huwelijk of trouwbelofte gebonden te zijn
*** in bloede niet en sijn bestaende: zij verklaarden geen bloedverwanten (of aangehuwde familie) van elkaar te zijn, tenminste niet binnen een graad van verwacntschap waarbinnen een huwelijk niet zou mogen plaatsvinden
Ter volledigheid: het betreft hier geen trouwakte, maar een ondertrouwinschrijving. Het aanstaande echtpaar verzocht hierbij de lokale overheid / kerkfunctionaris om het voorgenomen huwelijk, zoals verplicht was, op drie achtereenvolgende zondagen publiekelijk af te kondigen. Pas nadat de derde afkondiging was gedaan en op geen van de afkondigingen bezwaren waren binnengekomen, mocht er (zelfs al op de dag van de derde afkondiging) het huwelijk plechtig voltrokken (gesolemniseerd) worden. De trouwdatum lag dus altijd minimaal 15 dagen (minimale periode waarin 3 zondagen vallen) na de ondertrouw.
Qua datum kon ik uit dit fragment niets afleiden, aangezien verwezen wordt naar 'als vooren'; via de voorgaande pagina's kon ik afleiden dat de ondertrouw gesloten is voor de Schepenbank te Boxtel op 6 januari 1657, met als getuigen Jan van Aecken, secretaris A. Huygens 'en[de] meer ommestanders'. Zie ook https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/deeds/81295b58-ae99-1b20-5… en bijlage.
anneke
zei op dinsdag 4 januari 2022 - 19:49