Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wat is het beroep?

Welk beroep hadden Willem Coenraad en Cornelis Kreukniet (akte 1322, rechtsboven)? Ik lees 'bedienaars' - maar dat is volgens mij niet juist.

Reacties (7)

René van Weeren zei op di, 01/02/2024 - 15:05

Bedienaar dient hier begrepen te worden als 'dienaar der/ter begrafenisse'. Deze personen, benoemd door de stedelijke overheid, maar deze functie doorgaans uitoefenend naast een regulier beroep (zo was Cornelis Pieter Kreukniet in het dagelijks leven barbier) droegen zorg voor het goed verloop van de begrafenis en bijvoorbeeld het vastleggen van de namen van de aanwezigen bij de uitvaart. Je kunt de functie vergelijken met de huidige uitvaartverzorgers, maar dan op veel kleinere (buurt-/wijk-) schaal. Het aantal betrokken bedienaars was overigens ook afhankelijk van de sociale (financiële) klasse waartoe men behoorde.

Voor een verhaal over o.a. deze functie in Rotterdam, zie https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahU…

 

Joris zei op di, 01/02/2024 - 16:44

Dank voor jullie antwoorden, interessant!

Nog een vraag aan René: ik ben benieuwd hoe je hebt gevonden dat Cornelis Pieter Kreukniet in het dagelijks leven barbier was - heb je een huwelijksakte oid opgezocht of is hiervoor een andere bron?

Andreas zei op di, 01/02/2024 - 17:24

Bedankt voor de verhelderende uitleg, René. Weer wat bijgeleerd.

René van Weeren zei op di, 01/02/2024 - 17:26

Ik heb zijn naam op WieWasWie gezocht en zijn geboortedatum uit het Bevolkingsregister gecheckt tegen de leeftijd die hij volgens de door jou geposte akte had. Zie onder meer: https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/76251286

Joris zei op wo, 01/03/2024 - 14:03

Dank voor jullie hulp!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.