Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Wat is de familienaam van Lysbetten?

Slottekst uit staat van goed anno 1580 (Rijksarchief Brugge)

 

Gheaffirmeert dese staet bijde vande weduwe/ bij Lijsbetten filia Willem [  ]/ vande v als weduwe ende bezittighe vande//

 

Wie helpt? (Om jullie niet te beïnvloeden laat ik mijn lezing achterwege) Dankjewel.

Reacties (5)

Otto Vervaart zei op ma, 02/05/2018 - 17:05

Beste Johan, er staat een voor documenten uit Vlaanderen heel typisch woord, het gaat zover ik het kan lezen om Lijsbetten ser Willem Leenhouwer, maar jhet slot van de naam is me niet geheel duidelijk. Het is lastig om deze passage te ontcijferen zonder zicht op de rest van dit stuk waarin mogelijk aanknopingspunten zijn voor een correcte transcriptie. Is er een speciale reden waarom je dit stuk bekijkt?

Van Rietvelde Johan zei op ma, 02/05/2018 - 21:37

@Otto, dankjewel voor de reactie. Je bevestigt wat ik ook dacht te lezen (Leenhouwer). Het probleem dat zich hier stelt is dat deze passage van een heel andere hand is dan de rest van het stuk. Bovendien zijn er heel wat schrappingen (te wijten aan de toestand van de schrijver??). Lijsbetten Leenhouwer maakt deel uit van mijn familiegeschiedenis.. BTW: van de afkorting "filia" ben ik vrij zeker.

Otto Vervaart zei op ma, 02/05/2018 - 22:23

Het is voor mij uiteraard lastig te zien of iets een toevoeging in een andere hand is als het getoonde fragment slechts drie regels bevat. En wat betreft ser, men komt ook de spelling sher tegen, wat iets duidelijker maakt dat dan "des heren" of "van heer" is bedoeld. Het Middelnederlandsch Woordenboek is online raadpleegbaar, tegenwoordig via http://ivdnt.org .

Voor alle duidelijkheid, nu ik nog eens kijk, zie ik met wat moeite fla, fl met een bovengeschreven afkorting, de overgang naar Latijn is dan wel wat abrupt, tenzij we daarna Wilhi lezen, de afkorting voor "Wilhelmi".

Van Rietvelde Johan zei op di, 02/06/2018 - 09:16

Hier het vervolg van vorige passage...

Van Rietvelde Johan zei op di, 02/06/2018 - 09:18

Tot slot de volledige pagina..

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.