Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Vraagje in verband met naamsverandering

Heren,

Ik weet niet of dit de juiste plaats is om deze vraag te stellen, maar ik zit met een klein probleem.

Ik probeer namelijk een doop akte te vinden in de doopregister van Schilde ( Belgie)van Elizabeth BELLENS. Volgens de trouwakte van de zoon is ze van Schilde afkomstig. Ik heb de volledige doopregister van Schilde doorsparteld, maar de enige mogelijke bevinding is dat het gaat om Elizabeth BELLES. Mijn vraag is of dit een regelmatig voorkomen is of is het onwaarschijnlijk dat dit om dezelfde persoon gaat.

P.S. Het jaartal van de doop akte kan kloppen 1752 ( ze zou getrouwd zijn in 1779, het trouwregister is voor deze periode ongelukkig genoeg niet voorhanden)

 

Alvast dank bij voorbaat.

Reacties (4)

René van Weeren zei op vr, 01/15/2021 - 18:08

Een dergelijke naamsaanpassing zou best kunnen. Houd er echter ook rekening mee dat een vermelding van de herkomstplaats in de trouwakte van de zoon niet per se hoeft te betekenen dat ze ook in die plaats geboren en/of gedoopt is. De vermelding bevestigt feitelijk alleen dat ze ten tijde van het huwelijk van haar zoon in Schilde woonde.

 

Een andere optie zou nog kunnen zijn dat de N in de achternaam is vervangen door een verkortingsteken. Bij het weglaten van een M of N in een woord werd dit soms vervangen door een streepje boven de plaats waar de M of N zou moeten staan.

Rita Van Gerven zei op za, 01/16/2021 - 08:15

Een naamsverandering kan "spontaan" gebeuren.

Een voorvader van mijn man is Charles Andre Totte, geboren in 1789. Zijn zoon geboren op 14 mei 1810 heet plote Pierre Napoleon Pote.  De naamPote was nog steeds de naam van de grootmoeder van mijn man.  
schrijffout? 

Raymond zei op za, 01/16/2021 - 13:33

Bedankt voor de reacties, het kan dus alle kanten opgaan waardoor we nooit zeker kunnen zijn. Maar enkel gestaafde vermoedens in verband met een mogelijke ver familielid hebben.

Andreas zei op za, 01/16/2021 - 15:00

Iedere stamboomonderzoeker kent wel voorbeelden uit eigen opzoekingen waarbij naamsvarianten of schrijffouten opduiken. Ik kreeg bvb onder andere te maken met het plotse toevoegen van het voorvoegsel van, startende vanaf het tweede kind in het gezin.

In jouw geval zou ik onderzoek doen naar broers of zusters van die Elizabeth. Heetten die ook Belles? Maar op zich vind ik het verschil tussen Bellens en Belles niet zo'n probleem. Ik zou er dus zeker niet van uit gaan dat het 2 verschillende personen moeten zijn. Het zou kunnen, maar misschien ga je het nooit met zekerheid kunnen achterhalen. Ook dat hoort bij familie-onderzoek.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.