Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

vraag over latijnse tekst

Hallo,

 

Klopt het dat in deze tekst zou staan dat Elisabeth de Rover weduwe van Adam van der Duijn hertrouwt is met Zeger van Vianen een natuurlijke zoon van Ghijsbert van Vianen?

 

Bij voorbaat dank,

 

Albert

Reacties (4)

AntonS zei op di, 04/14/2020 - 22:06

De pagina die je afbeeldt heet dan wel 475v, maar is in werkelijkheid 476v van Bosch Protocol inv.nr. 1226. De échte pagina 475v vind je hier: https://denboschpubliek.hosting.deventit.net/detail.php?nav_id=5-1&inde…

Ik lees daar: 'Suederus de Vijanen filius quondam domini Ghisberti de Vijanen militis, maritus et tutor legitimus ut dicebat domicelle Elizabeth sue uxoris relicte quondam Ade vanden Duijn filie quondam Willelmi die Rover'.

Ofwel: Zweder, zoon van wijlen heer Ghijsbert van Vianen ridder, man van vrouwe Elisabeth dochter van Willem die Rover, weduwe van wijlen Adam van den Duijn.

Dus twee afwijkingen tov het gevraagde:

(1) Zweder ipv Zeger

(2) van 'natuurlijke zoon' is geen sprake.

 

Albert zei op wo, 04/15/2020 - 14:47

Hartelijk dank Anton,

 

geeft heel wat meer mening. Ik heb deze bron uit een artikel in de nederlandse leeuw, waarin een korte omschrijving staat wat er zoal in deze bron zou staan (zodoende: Zeger/Zweder en "natuurlijke zoon").

 

Hoe wist u eigenlijk dat het hierbij om 475v uit de bossche protocollen ging? En dan ook nog de juiste folionr vermelden (twee blz eerder). Is er ergens een logica die ik gemist heb (ik ben vol bewondering).

 

mvg,

 

Albert

AntonS zei op wo, 04/15/2020 - 15:13

Uit de naam van de scan die u plaatste (1226_475-V bossche protocol elisabeth getr met zeger van vianen) is op te maken dat het om het Bosch Protocol gaat. Daar ik de gevraagde gegevens niet op die bladzijde kon vinden ben ik naar de de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch gegaan en heb de scan daar opgezocht. Dan blijkt dat de naamgeving van de scan niet klopt en dat de gevraagde gegevens wél op folio 475v staan (die echter abusievelijk 1226_474-V genaamd).

Albert zei op wo, 04/15/2020 - 15:44

ik snap het, de folionummering staat op de tussenliggende pagina (953 en 951).

 

Nogmaals bedankt,

 

Albert 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.