Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Vraag

Wie kan mij vertellen of (zie bijlage) de personen allen met attestatie zijn aangekomen als lidmaat?

Het gaat om de kerkelijke gemeente Krommeniedijk (archief Zaanstad). In het geval dat dat zo is, komen deze personen allen van buiten Krommeniedijk, niet waar?

 

Alvast mijn dank

Reacties (3)

René van Weeren zei op vr, 10/29/2021 - 12:07

Het gaat hier om een lijst met nieuw aangekomenen met attestatie (inderdaad van elders komend), MAAR ook om kerkelijke ambtbekleders die hiertoe tijdens de dienstperiode van de predikant zijn verkozen (v[er]koeren); deze laatste groep zijn bijvoorbeeld ouderlingen, diakenen, maar kunnen ook andere functies binnen de kerkgemeente zijn; deze verkozenen zullen altijd bestaande lidmaten zijn.

Joost Schoute zei op vr, 10/29/2021 - 12:36

René, dank voor de reactie. Zoals jij het formuleert, zo heb ik het ook geinterpreteerd. Maar zijn alle onder deze koptitel personen met attestatie van elders? Lees je verder op de volgende pagina's dan zie je dat bij enkele personen ook daadwerkelijk een attestatie staat vermeld. Bij de meesten evenwel niet. Op pagina 70 staat op 2 mei 1675 vermeld Henderick Pieterse van Assendelft, zonder verdere toevoeging. Is deze persoon van 'buiten' of komt hij van Krommeniedijk? 

Op 12 mei 1680 wordt hij gekozen als diaken en op 18 april 1683 als ouderling en op 9 mei bevestigd.

René van Weeren zei op vr, 10/29/2021 - 16:24

Dag Joost, Naar aanleiding van jouw reactie de originele bron even bekeken. Ik vermoed nu dat 'opnieuw verkoeren' op de predikant zelf slaat; een aanwijzing vormt het totale aantal lidmaten dat op de daaraan voorafgaande bladzijde onderaan vermeld wordt. Hiervan uitgaande, denk ik dat de personen die zonder verdere vemelding personen zijn die belijdenis doen binnen de gemeente zelf; dat wil overigens niet zeggen dat ze niet van elders gekomen zijn zoals Henderick Pieterse die je noemt; hij is echter kennelijk nog geen belijdend lid elders. Degenen met attestatie hebben hun belijdenis dus al eerder in een andere gemeente gedaan en vallen daardoor ook nog enige tijd onder de 'zorgplicht' van de oude gemeente, mochten zij onverhoeds in armoede vervallen.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.