Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Vorzele?

Goedenavond,

Ik heb een vraagje over bijgaande zin. Ik zit er al een tijdje naar te staren, maar 1 woord kom ik toch echt niet uit:

Item Jan Vrederikszoen van Philips baerdze van borzele? te verzien en te vermake gegen xlviii ...

Het gaat mij om het woord borzele of vorzele. De baerdze was een roeiboot die zowel met zeil als met riemen voortgestuwd kon worden. Zou het hier dan om vorzele (voorzeilen?) gaan?

Met vriendelijke groet,

Ralph

Reacties (2)

René van Weeren zei op ma, 05/20/2024 - 22:55

Wordt hier wellicht bedoeld de baerdze van Borssele? Verzien is ook 'voorzien van' het woord vermaken is ook 'herstellen'

Ralph van der Lans zei op di, 05/21/2024 - 17:32

Ja, Borzele is ook het enige wat ik ervan kan maken. Van Borsele (vaak ook met -n aan het eind geschreven en soms met dubbele -s) was een machtige adellijke familie uit Zeeland, voornamelijk in de vijftiende eeuw (dus ook tijdens de strijd tussen Jacoba van Beieren en Filips de Goede). Hendrik van Borselen (1404-1474) werd een invloedrijk raadgever van hertog Filips de Goede. Nu stond Haarlem (waar deze post in de stadsrekening is te vinden) aan de kant van Filips in 1426, maar op zich vreemd dat zij dan de baerdze van Borssele (uit Zeeland) zouden herstellen. Het item staat namelijk los tussen de andere uitgaven aan de baerdzen die Haarlem zelf maakte in dat jaar. In ieder geval dank voor de suggestie, want iets anders kan ik ook zo niet bedenken!

Met vriendelijke groet,

Ralph

 

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.