Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Vertalen 1 regel Frans strafdossier Napoleon

Beste forumbezoekers,

Van bijgevoegde foto begrijp ik dat de bovenste regel is; gedeserteerd op 22 juni 1813.

De laatste regel is; 7 jaren gevangenisstraf en 1500 Francs boete.

De middelste regel is mij niet duidelijk. Ik kan er uit opmaken dat hij is veroordeeld op 30 augustus 1813. Maar mijn vraag is of hij wel of niet aanwezig was bij die veroordeling.

Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen.

Alvast bedankt.

G. Lukkassen

Reacties (5)

ChrisvD zei op zo, 09/10/2023 - 20:47

condamné contradictoirement = veroordeeld op tegenspraak
daaruit maak ik op dat hij aanwezig was.
 

René van Weeren zei op ma, 09/11/2023 - 11:28

Ik ben het met Chris eens: in de Franse wetgeving geldt een jugement contradictoire als een veroordeling in een proces waarbij de verdachte zowel gedaagd als aanwezig is.

G.Lukkassen zei op ma, 09/11/2023 - 14:09

Dag Chris en René ,

dank voor de informatie voor mij als 84 jarige.

Toch nog wat vragen : de betreffende Nederlander is op 19 April 1813 in dienst getreden als vervanger voor een andere Nederlander. Hij deserteerde op 22 Juni 1813 en op 30 Augustus 1813 veroordeeld. Hij moet dan na het deserteren gearresteerd zijn als ik het goed begrijp.

Maar .... , Napoleon verdween in November 1813 uit Nederland. Zo hij gevangen zat wat zou er dan met hem zijn gebeurd rond die tijd? En er waren toen toch ook heel wat meer veroordelingen voor het vergrijp in dezelfde omstandigheden.

Ben echt benieuwd daarover. Maar misschien moet ik een nieuw onderwerp daarover beginnen. Verneem een en ander graag ,

G.Lukkassen.

René van Weeren zei op ma, 09/11/2023 - 21:22

Beste G. Lukassen,

Om dat na te gaan zou u op zoek moeten gaan naar de administratie van de strafinstelling waar de straf ten uitvoer werd gelegd, mits die uiteraard bekend is en de archieven daarvan bewaard zijn gebleven. De straf die hem opgelegd werd, is overigens niet zozeer de gevangenzetting, maar 'de boulet' = van de loden kogel = dwangarbeid. Uit andere bronnen blijkt deze combinatie van 7 jaar dwangarbeid en 1500 francs boete kennelijk een standaardstraf voor deserteurs, die zeker in de nadagen van Napoleon streng gestraft werden. Hoe het na het vertrek van Napoleon en de Franse bezettingsmacht in 1813 verliep, is mij niet bekend, maar wellicht kan men u daarover bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie verder helpen, met name dr. Christiaan van der Spek (https://www.nimh.nl/over-ons/over-het-nimh/christiaan-van-der-spek) is expert op het leger in de Franse tijd.

G.Lukkassen zei op di, 09/12/2023 - 14:11

Kan me voorstellen dat het moeilijk zal zijn informatie te vinden over Nederlandse deserteurs , hun straffen en hoe het afliep na het vertrek uit Nederland van Napoleon.

Ga het proberen bij dr.Christiaan van der Spek van het NIMH.

Mijn hartelijke dank daarvoor,

G.Lukkassen

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.