Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

verkoop akte

goedemiddag. Ik ben bezig een transcriptie te maken van een koopakte uit 1783. Het is behoorlijk goed leesbaar, maar ik begrijp de strekking van het bijgevoegde deeltje niet. Ik lees daar "zonder enige belasting als buurhuizen ende erven" Wat wordt hiermee bedoeld?

En de uitdrukking "behoudens den Heer zijn Regt" begrijp ik niet. Ik heb wat gegoogled en vond oude akten waar dezelfde uitdrukking gebruikt wordt, maar daarvan werd het voor mij niet duiselijker. Wat is hiervan de betekenis? 

Reacties (4)

Geert Ouweneel zei op do, 07/15/2021 - 13:41

Behoudens de heer zijn recht: ambachtsheren en andere heren hadden bepaalde rechten, die mogen door de hier genoemde handelingen niet doorkruist worden.

Jan van Houwelingen zei op vr, 07/16/2021 - 09:27

bedankt voor je reactie op mijn tweede vraag

herman zei op vr, 07/16/2021 - 11:13

"zonder enige belasting als buurhuizen ende erven"

Bij verkoop van onroerende goederen werden soms ook afspraken gemaakt bv over een gezamelijke muur die samen onderhouden moest worden. Of het recht om zich over iemand erf te begeven ( recht van overpad) Of het recht om af te wateren naar de straat. Dit zijn zo enkele rechten/ belastingen  die ik wel eens tegen ben gekomen. In bovenstaande akte schrijft men juist dat er géén van zulke rechten/belastingen op het te verkopen goed rusten.

Jan van Houwelingen zei op vr, 07/16/2021 - 11:20

Herman, bedankt

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.