Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Van wie en wat koopt Willem de Nijver

In het Rechterlijk Archief van Pijnacker vond ik een, voor mij nog net leesbare, Opdrachtbrief van 10 mei 1730, waarin gemeld wordt dat Trijntje van Meenen, weduwe van wijlen Willem Jants de Nijver verkoopt: een huis en erve, schuur, paarde- en koestalling, genaamd de herberg ‘de Verkeerde Werelt', “staande en geleegen aan de Laan, alhier tot Pijnacker, op den hoeck van de Noordeijndsewegh, belent ten westen Jacob Beuns, ten oosten de Noordeijnde Wegh voornoemd, ten zuijde des heeren Laan Wegh, en ten noorden, het volgende campie land of costtuintie". De jongste oprachtbrief van huis en erve is van 1 oktober 1704. In de bijlage is een scan uit het Gifteboek 1693-1718 weergegeven, welke ik maar voor een klein deel kan lezen Voor zover ik kan lezen betreft deze scan de gezochte gifte; gedateerd 1 oktober 1704 en ik meen ook de naam van Willem de Nijver te ontwaren. De verkoper is ? en Antonij van der Kooij ? Betreft het inderdaad een huis en erf aan de Laan hoek Noordeindseweg (heden hoek Westlaan - Noordweg te Pijnacker)? Ik ontvang graag hulp bij het duiden van deze tekst.

Reacties (2)

Sander zei op wo, 02/23/2022 - 10:45

Geen eenvoudig handschrift... Ik kan je niet volledig helpen maar ik lees inderdaad een Wilem de Nijve in de 2e regel. Er staat overigens Antonij van Loon wat verder in de tekst. Het geheel is gelegen in Pijnacker aan 'de Laen'. De laatste twee woorden van de 3e regel lees ik als verkeerts werelt. U lijkt me dus op de juiste bron gestuit te zijn. Voor de rest kan ik er nauwelijks iets uit opmaken, behalve dat er swetten staan aangegeven (ten noorden en ten zuiden volgens mij 's Heeren weg).

Paul Hogervorst zei op wo, 02/23/2022 - 14:29

Sander, bedankt voor jouw poging om het handschrift te ontrafelen. Met de, door jou gevonden, naam Antonij van Loon kan ik verder zoeken naar de herberg op de hoek Westlaan/Noordweg in Pijnacker.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.