Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Vader of zoon?

Ik heb enkele voorouders die afwisselend Huijbert Jansse en Jan Huijberts heten. Als ik verder terug ga in de tijd dan wordt de achternaam niet meer vermeld. Lastig dus om te bepalen of dat voorouders zijn. Nog weer verder terug worden weer wel achternamen gebruikt. Het is nu de kunst om dit stukje tijd te overbruggen.

 

Ik vraag me af wat ik kan opmaken uit de volgende index:

’s-Hertogenbosch, ??-07-1518: Huijbert Jansse cum suis, land Heeswijk. Jan Huijberts procuratie de stad s'Bosch momboirbrieff [Bossche protocollen inv.nr. 1289, fol. 228v].

 

Is Jan Huijberts dan de zoon van Huijbert Jansse of de vader? De akte lijkt meer informatie te bevatten, dan de index maar is helaas niet te lezen voor mij. Als Jan de vader is, dan ben ik weer een generatie verder.

Reacties (4)

robby zei op do, 01/10/2019 - 13:06

Anton maakte mij er opmerkzaam op dat er iets mis is gegaan met de verwerking van het transcript door mij. Twee afzonderlijke transcripten zijn 'aan elkaar blijven plakken'. Waardoor het lijkt dat ze iets met elkaar te maken hebben. Vervelend.

De momboirbrief blijft me boeien, want daar staat waarschijnlijk wel iets over de familiesituatie in. Maar de originele akte is anders dan de bovenstaande upload

Robby zei op do, 01/10/2019 - 18:54

Super! Anton heeft de akte getranscribeerd.

robby zei op zo, 01/13/2019 - 17:52

Misschien wat veel gevraagd, maar ja. Ik vraag het maar...

Is er iemand die voor mij de eerste akte wil trancriberen? Hij is in een wat slordiger handschrift. Extra lastig dus. Ik kom niet verder dan dat ik hier en daar een woordje lijk te herkennen. Vooral het stukje tekst over Herlaer is voor mij interessant omdat dit eigendom al langer in het bezit lijkt te zijn van mijn voorouders. Ook naaste verwanten lijken daar destijds grond te bezitten. Ik vermoed dat het uit afkomstig is uit een erfdeling en dat de grond in stukken is opgedeeld. Dit is de samenvatting:

 

s-Hertogenbosch, ??-12-1519: Huijbert Jansse cum suis, land Heeswijk. Henrik de Wilde, promisit. 4 lb paijements jaarlijks, Gestel bij Herlaer, losbaar met 24 peters [Bossche protocollen inv.nr. 1293, fol. 49v].

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.