Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Transkribus

Heeft iemand van u al eens met Transkribus gewerkt. Of weet hoe je er mee om moet gaan ?

Reacties (9)

René van Weeren zei op di, 11/10/2020 - 16:29

Beste Roel,

Ik heb er zelf niet mee gewerkt, maar weet wel dat Transkribus een programma is dat op basis van een bepaalde hoeveelhied input zelflerend werkt. Het is daarom geschikt voor transcripties van grote hoeveelheden bronmateriaal, niet voor individuele of kleine verzamelingen bronmateriaal.

beheerder Joyce Pennings zei op di, 11/10/2020 - 17:03

Dag Roel, wij hebben bij Het Utrechts Archief vorig jaar voor het eerst geëxperimenteerd met Transkribus door de computer 17e-eeuwse brieven van kasteelvrouwe Margaretha Turnor van Amerongen te leren lezen en transcriberen. Daar hebben we een model van gemaakt  wat voor soortgelijke brievencollecties te gebruiken is en ook een instructieve clip om duidelijk te maken hoe dat werkt >> https://hetutrechtsarchief.nl/over-ons/nieuws/529-hua-publiceert-model-…

Ook wij zijn net als jij heel benieuwd naar de ervaringen van anderen. Transkribus is een tool die voor een kleine hoeveelheid scans nog steeds gratis te gebruiken is en er komen steeds meer Nederlandse modellen die je kunt gebruiken voor het automatisch laten transcriberen van bronnen.

Roel ten Klei zei op di, 11/10/2020 - 18:36

Joyce, dat is mij bekend, ik het transcripties van die brieven aangeleverd en heb contact met Rick. Maar ik dacht een kijken wie er zoal mee werken. Bedankt voor je reactie.

beheerder Joyce Pennings zei op wo, 11/11/2020 - 09:07

Dit was ook even ter algemene info,  weet van je contact met Rick.

Otto Vervaart zei op wo, 11/11/2020 - 14:07

Bij het Nationaal Archief lopen twee projecten met Transkribus, het eerste voor vroegmoderne bronnen in samenwerking met o.a. heyt Noord-Hollands Archief, zie https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/automatische-handschrift…, en een tweede project voor het scannen van getypte documenten uit de 20e eeuw, zie https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/klussen-aan-nieuw-teksth…. Het Stadsarchief Amsterdam heeft 17e-eeuwse notariële akten met Transkribus bewerkt, https://transkribus.eu/r/notarial/nl .  Bij de Koninklijke Bibliotheek heeft men onlangs plakkaatboeken met Transkribus verwerkt, zie https://lab.kb.nl/dataset/entangled-histories-ordinances-low-countries en https://readcoop.eu/entangled-histories-ordinances-of-the-low-countries/ .Op de site van Transkribus zie je heel verschillende projecten.

Zelf heb ik dit jaar meegedaan met een ludieke pilot voor 21e-eeuwse paleografie, "readme2020", zie https://readcoop.eu/readme2020/. Je kunt een blad met je eigen handschrift scannen en uploaden met de DocScan app op je mobiel of tablet, en vervolgens een transcriptie ervan maken en opslaan, waarna de scan en transcriptie werden toegevoegd aan de dataset waarmee de computer van Transkribus vervolgens deze schriftvormen gaat "leren". De bewerkingsmodule is behoorlijk complex, maar een simpele rechttoe rechtaan transcriptie is vlot in te voeren; telkens werd op de scan de regel gemarkeerd waaraan je werkt, en dat is vast maar een van de handige kanten van Transkribus.

Rick Companje zei op wo, 11/11/2020 - 14:53

Hoi Roel,

 

ik plaats hier even wat info die ik ook naar jou heb gestuurd. Voor toekomstige lezers van dit forumbericht:

 

"Dit filmpje heb je waarschijnlijk al in de Expo [bij Het Utrechts Archief] gezien maar mocht je ‘m nogmaals willen kijken, het legt de basis uit van wat wij gedaan hebben bij Het Utrechts Archief rondom het lezen van de brieven van Margaretha: http://youtu.be/YXz3qQdYaj0

 

Wat betreft de cursus: Er is een mooie reeks webinars (basis + gevorderden) over het programma Transkribus gegeven door Annemieke Romijn van de KB/Huygens ING: http://youtu.be/5YCfaFNMol4. Ze legt het programma haarfijn uit."

 

Hier zijn nog de twee PDFs met de extra uitleg:

- <http://hualab.nl/transkribus/1-Uitleg-Transkribus-tekst-orientatie.pdf&…;

 

- <http://hualab.nl/transkribus/2-Complexe-pagina-layout-in-Transkribus.pd…;

 

Mogelijk plaats ik daar later nog meer.

 

An zei op wo, 11/11/2020 - 16:10

Dag allemaal,

 

 

in GensNostra nr. 4 is een mooi artikel verschenen over Transkribus. Het Huygens ING gebruikt Transkribus om het Bosch Protocol te ontsluiten.

m vr gr

An

Otto Vervaart zei op wo, 11/11/2020 - 17:53

Bij Vele Handen wordt Transkribus ook ingezet bij het transcriberen van de resoluties van de Staten-Generaal tussen 1576 en 1796, https://velehanden.nl/projecten/bekijk/details/project/huy_correct_reso…, en het project voor lokale kronieken (1500-1850), https://velehanden.nl/projecten/bekijk/details/project/vua_train_kronie…. Op Haagse handschriften is er een pagina over Transkribus met veel links, https://haagsehandschriften.nl/page/paleografie/info?id=12975

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.