Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Transcriptie scheepverslag uit VOC tijd

Dag allemaal,

Voor een project zou ik graag het bijgevoegde leesbaar kunnen maken, maar van veel teksten kan ik niks maken. Kunnen jullie meehelpen?

Reacties (6)

Otto Vervaart zei op di, 04/09/2024 - 16:54

Beste Eva, een compleet scheepsjournaal ontcijferen is nogal wat! Is dit bedoeld voor een onderzoeksproject dat je als student gaat doen? Ik zou me eerst oriënteren op scheepsjournalen in het algemeen, wellicht via de Maritieme Geschiedenis der Nederlanden die ook online te vinden is.

Bij een eerste blik op deze pagina valt me op dat er toch minstens één redelijk vlot leesbaar gedeelte is, gelukkig zijn er meerder schrijfhanden te zien... In de linkerkolom staan zowel de data van betalingen als verwijzingen naar (financiële) boekhouding voor de betalingen. Een keer of wat is er sprake van een specifiek juridisch voorbehoud bij een betaling. Op dit forum is het leuk om samen dingen te ontdekken en te leren. het werkt vaak heel goed als iemand zelf een stukje probeert te transcriberen en dat hier aanreik ter controle. Veel plezier met het onderzoek!

Eva zei op di, 04/09/2024 - 17:06

Hi,

Nee, ik ben gelukkig al 7 jaar student af. 

Het is voor een podcast serie. Dit is een verslag van Abraham Toorop, een voorvader van mij. 

Mijn voornaamste vraag is: was Abraham Toorop op borgtocht of betaalde hij de borg voor iemand anders? M.a.w. had hij zelf iets op z'n kerfstok of iemand anders die hij hielp?

Otto Vervaart zei op di, 04/09/2024 - 17:55

Beste Eva, bedankt voor je uitleg en de concrete vraagstelling! Inmiddels begrijp ik dat het hier om het gedeelte met het grootboek van het schip Amstelveen uit 1762 gaat. Ik zie verschillende betalingen waarbij een borgtocht wordt gesteld bij een betaling door een tussenpersoon aan (de weduwe van) Gerard Pauw, met steeds een andere naam erbij van degene die kennelijk borg staat voor de correcte gang van zaken en als dit niet het geval zou zijn de VOC kan schadeloosstellen (indemneren). De naam To(o)rop zie ik daarbij tot nu toe niet. Ik keek ook al even naar de volgende scan (https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.04.02/invnr/6415, nr. 195, fol. 85 verso), maar daar staan geen borgtochten op. Toto zover voor dit moment!

Otto Vervaart zei op wo, 04/10/2024 - 10:15

Bij de borgstellingen wordt telkens vermeld of de borg afziet (renuntiëren) van het voordeel van het beneficie ordinis en excussionis, een vernederlandste vorm van het beneficiium divisionis ordinis et excussionis, waarin bepaald wordt in welke volgorde een borg zijn schuld moet voldoen, speciaal doordat een schuldeiser diens eigendommen kan verkopen.

Eva zei op vr, 04/12/2024 - 12:13

Bedankt voor jullie reacties!

Wat denken jullie dat wij moeten concluderen uit het feit dat hij borg moest betalen?

Otto Vervaart zei op vr, 04/12/2024 - 12:56

Beste Eva, de uitleg over scheepssoldijboeken in de inventaris van het VOC-archief, https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.04.02/download/pdf , blz. 80-84 en bijlage 11 (blz. 735) maken duidelijk dat de posten waarin sproke is van borgstelling - op de debetzijde - betalingen betreffen die de VOC in de Republiek deed. Het valt me op dat ze stuk voor stuk zijn doorgehaald. Het lijkt mij dat aangezien Torop zelf onderweg was voor de VOC anderen daar ter plekke borg stonden. Misschien si het verstandig om je vraag voor te leggen aan het Nationaal Archief, het Nationaal Scheepvaartmuseum of het Maritiem Museum, misschien dat iemand anders hier meer licht op kan laten schijnen!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.