Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Toponiem

Dag allen,

 

Ik kom niet helemaal uit dit toponiem, kan iemand dit beter lezen dan ik, of weet iemand wat het toponiem kan zijn geweest? Bij de oude woordenboeken kom ik er niet uit helaas. Van de 'e' ben ik het minst zeker, die is in deze tekst meestal hetzelfde geschreven als de 'i' en eigenlijk nooit op deze manier. Welke letter het dan wel kan zijn...

 

Er staat: streckende nordt an de olde [gaef?] en sudwert an de [etc. etc.] 

 

Alvast bedankt voor het meedenken!

 

Reacties (2)

René van Weeren zei op ma, 11/01/2021 - 12:38

Het zou gaif kunnen zijn, een verbasterde vorm van gave kunnen zijn. Het is echter vaak beter te duiden als je weet uit welk gebied deze aanduiding komt; gezien de vermelding 'Olde' betreft het een locatie die lokaal in ieder geval al lang bekend was.

Sander zei op ma, 11/01/2021 - 12:48

Beste René, 

 

Dank voor de duiding, gave is wel een interessante. Wellicht wordt er dan iets als 'de oude gift', als in een geschonken stuk land of gebied bedoeld. In dat geval zou het met een kerk of klooster te maken kunnen hebben bijvoorbeeld (speculatie). Ik weet grofweg waar dit gebied moet hebben gelegen overigens, de rest van de swetten zijn relatief eenvoudig te duiden. Van dit toponiem had ik in dit gebied echter nog nooit gehoord, dus dat maakt het wel een interessant woord om nog even verder te onderzoeken!

 

Nogmaals dank! 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.