Forum
Lesius
zei op 01 mei 2019 om 12:55Betreft een testamnet uit 1639 waain Adriaen en Meriken Aerts zijn zoon een stuuk coorneland op den ... nalaat. Waar is dit stuk land gelegen.
Ik lees nu stuxken Coorenlants op den h???ekenborg
Een stukje verder staat.
Sijn vaders goet ....dit voorvader goet .......op h???ekenberg t huijs en ggeseet int dorp
Wat lezen jullie?
verwijzing naar acte:
https://nl.geneanet.org/archives/actes/actesenligne/511688?p=2
Reacties (8)
Beste Lesius,
fijn dat je ook een link naar de gehele akte hebt bijgevoegd! Ik lees in beide gevallen Hemmelenberch. Bij de akte op Geneanet zit ook een paleografische hulptool, aan de linkerzijde onder het onderste symbool op de menubalk aan de linkerkant. De h kan veel op de g lijken, maar er is een duidelijk verschil.
Bedankt voor je reactie en tip!
Zou de l nog een k kunnen zijn?
Ik zie ook nog wel overeenkomsten met de k van bijv. Merike
Dank
Ja, het zou zeker Hemmekenberch kunnen zijn. In welke plaats of streek speelt deze akte? Welicht bestaat deze veldnaam nog.
Omgeving Vlijmen. Het toponiem wat bekend is en waar deze akte waarschijnlijk ook aan gelieerd is heet nu hongerenburg. Op 17e eeuwse prenten staat hungerenberg.
Ik probeer nu te achterhalen of dat a) hungerenberg niet juist is
of b) deze akte gaat over een ander toponiem
er zou nog een akte uit 1690 (zoon van deze testateur) moeten zijn waarin er over hongerborg wordt gesproken. Deze moet ik nog opvragen.
Een zoekactie naar hemmeken op https://www.archieven.nl leidt me naar drie stukken bij het Brabants Historisch Informatiecentrum, toegang 1723, Collectie Coebergh, inv.nr 5, een oorkonde uit 1345 met daarin een Heinricus Hemmeken, en toegang 245, Klooster Sophiae Domus in Vught, inv.nrs. 26 en 107, beide stukken uit 1404 met daarin de localisering int Hemmeken. Na eeuwen kan een andere benaming in gebruik komen, maar het lijkt mij dat het in 1639 nog Hemmekenberch was.
Bij nadere beschouwing tonen de drie akten niet meer aan dat dat de naam Hemmeken al in de dertiende en veertiende eeuw voorkomt in Brabant, niet dat de persoon uit 1345 en het perceel in 1404 in Vlijmen te vinden zijn. Een kleine correctie: het is Hemmekenborch, met een o.
Suggestie: Heumelenborch. Er staat een beentje te kort voor "mm", en vergelijk met Meriken om het verschil te zien tussen "ke" en "le".
Verwacht je geen accent boven de letter "u" zoals bij huijsvrouwe.
Toponiem