Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Tekst vertaling overlijden

Ik ben mee tot gestorven om 3 uur smorgens, in ???? met  Anna Maria Seruyts (zijn echtgenote) en begraven den 27 ???, maar de rest kan ik niet lezen. Kan iemand er wat meer licht op werpen ??

Reacties (5)

Andreas zei op zo, 10/25/2020 - 12:24

in houwelij(ck)

Het andere weet ik niet zeker. Plaats en jaartal van deze inschrijving graag, zodat we meer zien van dit register. Heb je een link naar dit register?

Dit is trouwens een tip in het algemeen. Altijd voldoende tekst en/of link naar register posten.

Andreas zei op zo, 10/25/2020 - 19:59

Bedankt voor de link. Ondertussen is mij duidelijk wat er staat, maar vooral wat het betekent.

Er staat claes lijck

Bladeren in het register leverde verschillende formuleringen op aan het einde van elke inschrijving. Ik vond groot kerk lijck, klijn kerk lijck, vrouw lijck, claes lijck, gratis, vondelingen huijs, sinneloos huijs.

De verklaring van deze termen staat hier:

https://books.google.be/books?id=DezjAAAAMAAJ&pg=PA14&dq=antwerpen+sint…

Hieronder een schermafbeelding voor het geval de link niet werkt:

 

QuiotduPassage zei op zo, 10/25/2020 - 21:02

Al in de veertiende eeuw bestond er een onderscheid tussen kerklijken en kerkhoflijken. Deze categorieën werden in de loop van de vijftiende en zestiende eeuw verder gediversifieerd en in 1621 geconsolideerd door het begrafenisreglement van bisschop Malderus. Vanuit de overtuiging dat de nabijheid van het Heilig Sacrament een positieve invloed had op het zielenheil, werden de funeraire categorieën hoofdzakelijk bepaald door de plaats waar het lijk begraven werd; de categorieën verschilden onderling ook op vlak van solemniteit en de gehanteerde tarieven.

Lijken van de hoogste categorie, de zogenaamde koorlijken ('Choorlijck'), werden in het koor begraven. De op één na hoogste categorie, de kerklijken ('Kercklijck'), kregen een laatste rustplaats op een andere plek in de kerk.

In de zeventiende en achttiende eeuw werd er binnen deze categorie een onderscheid gemaakt tussen grote kerklijken en kleine kerklijken, waarbij deze laatsten een ietwat meer bescheiden uitvaart kregen. Koorlijken en kerklijken waren relatief duur en winstgevend voor de (Antwerpse) kerkfabrieken.

Lijken van lagere categorieën waren goedkoper en werden begraven op het kerkhof, met een verder onderscheid op basis van het klokkengelui (schellijk, naar de klok 'Schel') of de plaats waar de baar werd opgesteld (vrouwlijk - 'Vrouwelijck', voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw; of klaaslijk -'Claeslijck', voor het beeld van Sint Nicolaas)

 

Bron: KERKMUZIEK, CONSUMPTIE EN CONFESSIONALISERING Het muziekleven aan Antwerpse parochiekerken, c. 1585-1797

 

Proefschrift aangeboden door Stefanie Beghein tot het behalen van de graad van Doctor in de Geschiedenis

 

Groet,

Leo zei op ma, 10/26/2020 - 07:54

Allen bedankt voor deze zeer interessante informatie. Zo leer ik meer en meer over deze tijden.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.