Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Tekst op schepenzegels - Eind 14e eeuw

Beste allen,

 

Ik heb twee type zegels van dezelfde persoon, uit de late 14 eeuw.

Het zouden schepenzegels zijn uit Heusden, van ene Wouter van de Stale.

Van Zegel 1 kan ik niets maken..  Van zegel 2 denk ik te lezen vanaf rechtsboven met de klok mee:

WAL[..]. V.D. STAE[.]   [..]SC HC  LOESD.

 

Zit iemand er wat in?

Alvast bedankt !

 

Gr. Tim

 

Reacties (6)

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op vr, 09/23/2022 - 16:09

Dag Tim, als het een schepenzegel van Heusden zou zijn, zou je eens bij het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena kunnen vragen. Als ik zoek op 'schepenzegel' krijg ik 3 hits: https://salha.nl/bronnen/archieven/zoeken-in-de-archieven?mivast=128&mi… kan een medewerker van het archief je helpen aan de tekst.

Otto Vervaart zei op za, 09/24/2022 - 11:21

@Anneke, je geeft de goede richting aan! In de beeldbank van het Brabants Historisch Centrum, https://www.bhic.nl/onderzoeken/zegels, zitten enkele zegels van Wouter van den Stale, helaas worden de randschriften er niet ontcijferd. Als je verder zoekt bij het BHIC blijkt dat deze zegels met name aan oorkonden zijn gehecht in toegang 239, Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk, deze oorkonden dateren tussen 1381 en 1397.

@Tim, fijn dat je foto's uit verschillende hoeken hebt gemaakt, het vraagt echter nog steeds veel tijd en geduld om de randschriften goed te ontcijferen. Met dit regenweer is er kans dat er vandaag iemand het erop waagt!

Tim van de Staak zei op za, 09/24/2022 - 14:00

Dag Otto,

dank voor je reactie.

Ik heb deze oorkonden met zegels allemaal gezien bij het BHIC zelf om het beter te kunnen bekijken. Ik heb veel meer foto's maar in een aanvraag op dit forum kan je maar 1 afbeelding bijvoegen.

 

Ik denk misschien dat veel van deze oorkonden + zegels onder de verkeerde naam te boek zijn gezet. De naam van de Stale is vrijwel onvindbaar in verdere stukken, terwijl Wouter van de stake daadwerklijk leefde in die tijd, in die omgeving..  kan het zijn dat ze in de middeleeuwen de letters  L en  K wel eens door elkaar gebruikten? d.w.z. dat ze een l schreven maar een K ook kon? 

 

Tevens lees ik in het middelnederlansch handwoordenboek dat  ''Stale'' ook voor Staak of een stake betekenis kon hebben..

 

Op de oudere zegels denk ik eigenlijk gewoon staat: 

Wouter v.d. Stake *  Sche * Hoesden

 

Maarja het is erg lastig leesbaar.

 

Op de oudere zegels, waarbij het wapen is uitgebreid met een helm en twee wapenhouders denk ik dat er rechtsboven staat:   Wouter

 

Maar onder en links weet ik niet..

Otto Vervaart zei op za, 09/24/2022 - 23:28

Beste Tim, dank je wel voor je uitleg, het was mij niet duidelijk dat je deze zegels in Den Bosch op het oog had! Hoe zouden we tot een spelling van Wouters naam komen als je de randschriften van de zegels niet kan lezen? De naam is overgenomen uit de oorkonden waaraan zijn zegels zijn gehecht, bijvoorbeeld BHIC, toegang 239, inv.nr 516. Ik lees daar echt zonder enige twijfel Stale. Verderop in die akte staan er woorden als seghelenlants en altoes, met even duidelijke l's. Intussen heb ik jouw foto's gedownload en vanuit allerlei hoeken bekeken, maar tot nu toe tevergeefs...

herman zei op zo, 09/25/2022 - 12:12

Beste Tim , je schrijft:

Op de oudere zegels denk ik eigenlijk gewoon staat: 

Wouter v.d. Stake *  Sche * Hoesden

 

Ik zie geen wouter staan  

Ik meen iets te lezen van domini lud*u  .......

het derde woord weet ik niet

 

 

tim van de Staak zei op zo, 09/25/2022 - 14:43

Dag herman,

Dat gaat over deze zegel:

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.