Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Tekst op Pijpaarde Maria met Kind

Dit is een pijpaarden relief met Maria met Kind uit mijn bezit. Het is gemaakt in Utrecht aan het einde van de vijftiende eeuw. Er zijn meerdere versies van dit relief in musea, waaronder in het Catherijneconvent, maar omdat men deze reliefs maakte door verschillende mallen te combineren is de tekst (net als wat andere details) telkens anders. Vandaar dat ik moeite heb om bepaalde delen van de tekst in de omlijsting van dit relief te kunnen lezen. Het feit dat veel letters op elkaar lijken of uit dezelfde elementen zijn samengesteld en een aantal kleine restauraties maken het niet makkelijker. Ik ga er van uit dat de delen die ik nog niet heb kunnen ook Middelnederlands zijn, maar er kan, afgaande op de andere versies van dit model, ook Latijn tussen zitten. 

Wat ik wel heb: 
Christus nimbus: :O IHESU VERLOSSER : DER MENSCHEN:
Maria nimbus: .GHEGRUT B[I]S[TU] STERNE DES MEERS GOEDS MOED[ER]
Onderste register: .IHM. DIE BENEDIDE VRUCHT. DYNS BUYCS \ O GOED[ER]TIERE[NSTE] O SACHTMODICH[STE] O SOETE MARIA
Lijst rondom begin (linksonder):GHEGRUT. BISTU.CONIN[GY]NNE …
Lijst rondom einde (rechtsonder): ONS. NA. DESE[N]. ELLE[N]DIGE LEVE[N]  

Iedere inscriptie die ik tot nu toe heb kunnen lezen verwijst naar een bekende Mariaanse hymne's (Jesu Redemptor Omnium, Ave Maris Stella, en Salve Regina), maar de tekst in de lijst laat zich niet zo makkelijk lezen en/of duiden. Ik hoop dus dat jullie je daar op concentreren.

Als ik de tekst weet te completeren weet ik meer over de functie van dit relief, zoals wat het precies opriep als de gelovige bezitter zich of haar tot dit object richtte.

Het is tot slot wel fair dat ik aangeef dat ik kunsthandelaar ben en dat dit relief dus op een gegeven moment ten behoeve van mij op de markt komt en dat ik al binnen mijn eigen (academische) netwerk om hulp heb gevraagd, maar zonder resultaat.

Reacties (5)

Erik Bijzet zei op di, 06/21/2022 - 10:04

Linkerzijde.

Erik Bijzet zei op di, 06/21/2022 - 10:04

Bovenzijde.

Erik Bijzet zei op di, 06/21/2022 - 10:05

Rechterzijde.

Otto Vervaart zei op wo, 06/22/2022 - 11:54

Beste Erik, dank je wel voor je bijzondere vraag! Gisteren heb ik al even gekeken naar de verschillende teksten. De veronderstelling dat het ook bij de andere teksten om verzen uit Mariahymnen zal gaan, lijkt me gerechtvaardigd, dat zijn dan mogelijk het Regina caeli laetare en Alma Redemptoris mater. Ik kon tot nu toe een paar woorden ontcijferen, ook daar in het Middelnederlands. Met enige mate van schaduwwerking zijn de letters van deze inscripties het beste te zien, kun je misschien nog idealiter opnames met strijklicht vanaf de linkerkant van elke tekst maken, dat zou echt helpen!

Erik Bijzet zei op ma, 06/27/2022 - 20:47

Beste Otto, alvast hartelijk dank voor de moeite. Helaas, krijg ik het op korte termijn niet voor elkaar het object weer bij de fotograaf te krijgen, maar als dat toch lukt dan post ik het resultaat.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.