Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Tekst (graf?)steen

Bij een boerderij in Pijnacker, op welke locatie al een boerderij op een kaart van Jan Potter uit 1581 te zien is, is een (afgebrokkelde) steen met tekst gevonden. Ik wil graag hulp bij het ontcijferen van deze tekst. Is aan het handschrift af te leiden uit welke periode de tekst stamt?  

Paul Hogervorst

Reacties (5)

René van Weeren zei op ma, 06/13/2022 - 23:59

Het lijkt mij een 15e-eeuwse steen. Het is in ieder geval een grafsteen, de eerste regel is 'Hier leyt begrave[n]'. De rest is lastiger te ontcijferen, wellicht zien anderen dit sneller of helpt een latere blik ;)

Otto Vervaart zei op di, 06/14/2022 - 10:45

Een eerste poging tot aanvulling: op de tweede regel is het laatste woord maertgen, ervoor staat  misschien en[de]. Op de derde regel lijkt er huisvrouw bit voer te staan

René van Weeren zei op di, 06/14/2022 - 11:00

Scherp gezien Otto! Ik vermoed dat het de linkerhelft van een ongeveer dubbel zo grote steen betreft. Ik kon namelijk het opvallende teken na het eerste woord van de tweede regel niet helemaal plaatsen. Maar ik vermoed nu dat de tekst ongeveer zal hebben geluid (met de missende stukken tussen <>)

 

Hier leyt begrave[n] <voornaam>

Jo[ann]esz en[de] Maritgen <sijne>

huysvrou bit voer <hunne zielen>

Otto Vervaart zei op di, 06/14/2022 - 11:15

René, ik sluit me helemaal bij je aan, ook voor de naam Maritgen!

Paul Hogervorst zei op di, 06/14/2022 - 16:07

René en Otto, enorm bedankt voor jullie uitleg. Hopelijk vinden we in de toekomst een match tussen vroege bewoners van de boerderij en Maritgen en x Joannesz van deze grafsteen.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.