Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

St.Jobshuis pesthuis ?

Het Jacobshuis lag aan de Oude Gracht , een Oud Burger Gasthuis in het centrum van Utrecht.                                                                                            Het St.Jobshuis lag aan de Vleutenseweg aan de rand van Utrecht.      Anthonie Waterloo is daar op 81 jarige leeftijd overleden. Van het Jobsgasthuis zijn slechts 5 brieven bewaard gebleven. Om te weten of het inderdaad een Pesthuis was is dit misschien de enige aanwijzing. Het gaat hier om een lakei die besmet is geworden met de Franse Ziekte en daar zijn laatste jaren heeft vertoefd. 

De Franse ziekte is beter bekend als Syfilis. Kunnen we uit deze brief concluderen dat dit een ziekenhuis/pesthuis was?

Reacties (2)

Jan Hadders zei op zo, 02/25/2024 - 18:54

Ik begrijp je vraag niet precies. Wikipedia heeft geen lemma Sint-Jobsgasthuis, maar wel een lemma dat het schilderij 'Portretten van de collecterende disgenoten van het Sint Jobsgasthuis te Utrecht' van Jan van Bijlert betreft. Hierin: 'Het Sint Jobsgasthuis werd in 1504 opgericht voor de opvang van mannelijke syfilispatiënten. In de loop van de 16e en 17e eeuw kreeg het steeds meer het karakter van een oudemannenhuis'.

Bronnen betreffen, als ik het snel zie, allemaal dit schilderij en museumcatalogi.

Op hetutrechtsarchief.nl lees ik (Het Sint-Jobsgasthuis was oorspronkelijk gesticht om lijders aan syfilis en andere geslachtsziekten te verplegen, maar sinds 1649 fungeerde het alleen nog maar als tehuis voor oude mannen. (Maandblad 1989, p. 73).

Otto Vervaart zei op ma, 02/26/2024 - 10:12

In Utrecht was het Leeuwenberggasthuis aan het Servaasbolwerk vanaf 1567 bedoeld als pesthuis. Vanaf eind zeventiende eeuw was het ingericht als ziekenhuis.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.