Is dit al niet eens eerder aan de orde geweest in het andere forum bij bhic? Zie: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/willem-coeberch-gelaesmeker-bymmei…
BHIC, Archief van Grave, Stadsrekeningen, inv.nr. 219, fol. 221v (1496):
'Item Willem Coeberch glaesmeker, bymmeister van den kannen te bymen metten Stat wapen ende yseren'
Wat betekent 'bymmen'
Willem Coeberch ontving een jaargeld voor zijn functie van 'bymmeister', waarbij hij met een 'bym-ijser' het stadswapen aanbracht op de tinnen stadskannen, die door het gemeentebestuur werden gebruikt bij het schenken van wijnen en bieren bij de ontvangsten van genodigden. Willem werd ook betaald voor beroepskleding, namele een 'cogel'.
Graag uw reactie
Is dit al niet eens eerder aan de orde geweest in het andere forum bij bhic? Zie: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/willem-coeberch-gelaesmeker-bymmei…
Ja, dat klopt en ik ben tot de volgende tekst gekomen:
Vanaf 1491 nam Willem Coeberch de functie van bymmeister waar en hij zal die blijven uitvoeren tot 1500. Als ambtenaar gaf hem dit het recht van het aanbrengen van het stadswapen van Grave met een bymyser op het lid van de tinnen stedecaenen. Deze kannen werden door de gemeenteraad gebruikt bij de stadsontvangsten voor genodigden en 'beliepen vol van boven ende beneden' met wijn of bier (Leiden, inhoud: 4,85 liter). De stad voorzag hem van een jaarlijks bedrag voor beroepskleding cogel (mantel met kap) voor de uitoefening van zijn taak. Zijn opvolger was Ghijsbert de tingieter.
Hoewel ik de term bymmen nergens ben tegengekomen, zal er wel zoiets als 'graveren' mee bedoeld zijn.
Er valt altijd nog wel iets te schaffen. Bijvoorbeeld hoe brengt een 'bymmeister' het stadswapen aan op het deksel van deze Amsterdamse stedekan (1500-1550)? Ik vond de informatie in een artikel van Mario Damen. Even navragen, ook wat betreft de kaninhoud met betrekking tot die van Leiden. Bestond er een bepaalde standaard
Wim de Groot
zei op zaterdag 4 januari 2020 - 10:38