Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

seer eerweerdigen heer officiale van luijk

In het gerechtelijk bundel "M A Moerman versus H en C Spelmans" - schepenbank Herk-de-Stad - graafschap Loon - prinsbisdom Luik - anno 1788 zijn er in de verdeging van Moerman een aantal verwijzingen naar, in het nederlands: seer eerweerdigen heer officiale van Luijk en in de bewijsttukken in het Latijn: reverende ad modum ac perillustris domine officialis Leodientis.

 

Over welke illustere figuur gaat het hier?

Reacties (8)

Leo zei op di, 03/28/2023 - 20:08

Het zou om de Bisschop van Luik kunnen gaan.

Een curieuze vraag, is uw achternaam een bestaande naam?

john strouwen du moulin de wachamps zei op di, 03/28/2023 - 20:12

Goedenavond.

Dankjewel voor de reactie.

Ik heb het kunnen uitpluizen: 

De gerechtsvicaris, ook wel "officiaal" (Latijn: "officialis") genoemd, vormt met de diocesane bisschop één rechtbank; het is echter niet mogelijk dat hij zaken beoordeelt die de bisschop voor zichzelf voorbehoudt (canon 1420 §2).

Aan de gerechtsvicaris kunnen assistenten gegeven worden, die adjuct-gerechtsvicarissen of vice-officiaals genoemd worden (canon 1420 §3).

Zowel de gerechtsvicaris als de adjunct-gerechtsvicarissen “moeten priester zijn, van onbesproken naam, doctor of tenminste licentiaat in het canoniek recht en niet jonger dan dertig jaar” (canon 1420 §3).

Op uw vraag, ja hoor.

Nog een fijne avond.

 

René van Weeren zei op di, 03/28/2023 - 21:27

Een officiaal is een kerkelijk rechter bij de rechtbank, in dit geval van het bisdom Luik (toen nog prinsbisdom Luik). Ik kon echter geen naam hierbij vinden; wellicht weten lokale historici hier meer over. Gezien het getoonde fragment gaat het hier over de regeling van de erfenis van kinderen uit een eerste huwelijk van een hertrouwende weduwe of weduwnaar, een kwestie van huweliujksrecht die in deze regio onder de jurisidictie van de Rooms-Katholieke kerk viel.

john strouwen dumoulin de wachamps zei op di, 03/28/2023 - 21:45

Hartelijk dank voor de reactie. Het is zeer correct. Ik heb intussen de verwijzing naar het canoniek recht gevonden: "De gerechtsvicaris, ook wel "officiaal" (Latijn: "officialis") genoemd, vormt met de diocesane bisschop één rechtbank; het is echter niet mogelijk dat hij zaken beoordeelt die de bisschop voor zichzelf voorbehoudt (canon 1420 §2)." En het betreft indedaad de problematiek van het huwelijksrecht en een erfeniskwestie. Mijn ......betovergrootmoeder verloor haar eerste man Strauven Vincentius op 44-jarige leeftijd, hertrouwde met de weduwnaar Spelmans Joannes die overleed op 49-jarige leeftijd. Zij dagvaardde de kinderen uit het eerste huwelijk van haar tweede echtgenote Spelmans, omdat dezen beweerden dat de successie niet correct was verlopen. Naar aanleiding van deze dagvaarding voor de Schepenbank van Herk-de-stad (Wuestherk) kon zij aan de hand van de "computum et reliqua" (waaronder de schriftelijke gertuigenis van de "Luikse officiaal") aantonen dat zij niet alleen de successie correct had beheerd maar daar bovenop met geld uit eigen middelen de schulden van de overledene had betaald.

Hartelijke groet.

Joseph zei op wo, 03/29/2023 - 12:39

Het is slechts Strouwen.

Pauwel zei op do, 04/13/2023 - 01:09

"De laatste officiaal was de Wycker pastoor Lodewijk Pascal Delruelle (1783-1807)"

john strouwen du moulin de wachamps zei op do, 04/13/2023 - 08:55

Goedemorgen,

Ik heb de site al eens diagonaalsgewijs doorlopen. Inderdaad, zéér interessant om de werking van het prinsbisdom Luik te begrijpen.

Met mijn bijzondere dank!

 

John

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.