Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Second Opinion Plaatsnaam

Goedenavond allen,

In mijn onderzoek naar verdwenen dorpen en gehuchten, ontdekte ik een dorpje of vlek dat mijn bijzondere interesse heeft. Helaas zijn er maar zeer weinig gegevens bewaard gebleven waarin het dorpje genoemd word, maar in mijn speurtocht naar aanknopingspunten stuitte ik op ander gehucht, waarvan de naam te vinden is in 1 enkel document. Het document stamt uit halverwege de 15e eeuw. De tekst is getranscribeerd en verklaard, maar ik durf het daar niet mee eens te zijn. Ik lees de tekst anders, en ook heb ik mijn eigen theorie over de verklaring. Nu zou ik uiteraard ook graag willen dat mijn theorie klopt, maar ik wil zeker niet in de val trappen van iets zien omdat ik graag wil zien. Enfin, dat is waarom ik jullie hulp heel goed zou kunnen gebruiken! Hoe lezen jullie de bijgevoegde tekst? Mijn dank is alvast groot voor jullie reacties!

Groet, Viviane 

Reacties (4)

Vief Schenk zei op za, 09/16/2023 - 00:26

Klopt! Dat is dus precies wat ik niet wilde horen hahaha! Maar bedankt!

Otto Vervaart zei op za, 09/16/2023 - 11:26

Beste Viviane, inv.nr. 874 is in zijn geheel is gedigitaliseerd, met een transcriptie erbij en aanduiding van de folia in het kohier dat achterin bij de rekening is ingebonden. Op scan 137 zie ik links de naam Vanne Claisz. staan. De lettergreep kin zie ik in Markin Cornelis dochter op de rechterbladzijde, meteen boven de plaatsaanduiding. De s vòòr dorp zie ik in de naam Jonge Jan Belse op de linkerbladzijde. Daarmee heb ik alle lettervormen in het bewuste woord vergeleken. Die lijken me ook niet af te wijken van schrift uit de vijftiende eeuw in andere bronnen. Vannekinsdorp las ik al zo voordat ik René's transcriptie zag en de lettervormen checkte...

Vief Schenk zei op za, 09/16/2023 - 16:14

Best Otto,

Dank voor deze reactie, het ziet ernaar uit dat ik aan het kortste eind trek! Maar dan kan ik het tenminste loslaten en weer verder.  

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.