Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Schrift-ure 2022 gestart

PALEOGRAFIEWEDSTIJD 2022 - PRIJSKAMP OUD SCHRIFT LEZEN

Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

Hou je van geschiedenis of ben je als student of stamboomonderzoeker een kei in het ontcijferen van oude handschriften?  Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat dit jaar 900 jaar stadsrechten viert.

Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nu professioneel met geschiedenis bezig bent, of gewoon graag historische documenten ontcijfert, álle kenners van oud schrift uit Vlaanderen en Nederland krijgen nu de kans om zich te meten tijdens deze wedstrijd.

Iedereen kan deelnemen. Er zijn twee leeftijdscategorieën voorzien, 25+ en 25-, speciaal voor studenten en jongeren. De digitale voorronde vindt plaats op www.watstaatdaer.nl: ze start op maandag 16 mei en eindigt op donderdag 16 juni om 16.00 uur.

Op zaterdagmiddag 1 oktober heeft de finale plaats in de EXPO (het publiekscentrum) van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen (het is een prijskamp!): € 500 voor de winnaar en € 250 voor de tweede. De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van in totaal zeven teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld.

De jury bestaat uit Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING, Michel Oosterbosch, voormalig diensthoofd van Rijksarchief Antwerpen en Els De Paermentier, docent middeleeuwse geschiedenis Universiteit Gent. Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger en Nederbelg bij uitstek, Rick de Leeuw. Ook aan de supporters is gedacht. Zij kunnen niet alleen aanmoedigen, maar ook deelnemen aan een aantrekkelijk nevenprogramma, met onder andere een bezoek aan de expositie “900 jaar leven met water in Utrecht” in de EXPO van Het Utrechts Archief. Voor de Vlaamse finalisten en hun supporters wordt een (gratis) bus ingelegd die vertrekt uit Antwerpen. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Voorronde: Maandag 16 mei tot donderdag 16 juni 2022, 16.00 uur: digitaal op www.watstaatdaer.nl

Finale: Zaterdag 1 oktober 2022, 14.00 - 17.30 uur; in het publiekscentrum van Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, 3512 NS Utrecht

--------------------------------

Contactpersonen:

Nederland: Joyce Pennings via j.pennings@hetutrechtsarchief.nl

Vlaanderen: Joke Verfaillie via Joke.Verfaillie@arch.be

Schrift-ure 2022 is een project van de deelnemers aan Wat staat daer? & de Vlaamse Rijksarchieven, waaraan de volgende instellingen meewerken:

Brabants Historisch Informatie Centrum

Het Utrechts Archief

Noord-Hollands Archief

Regionaal Archief Tilburg

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Regionaal Historisch Centrum Limburg

Rijksarchief Antwerpen-Beveren

Rijksarchief Brugge

Rijksarchief Gent

Rijksarchief Hasselt

Rijksarchief Kortrijk

Rijksarchief Leuven

Waterlands archief

Zeeuws Archief

Deze wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door het GO Fonds en het NOT Fonds.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.