Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Rotterdam: gotische tekst op vensterglas

Goedemiddag,

Wie kan mij (een beetje) helpen met het ontcijferen van een klein stukje tekst (gotisch) op een bijzonder fragment vensterglas. Afmetingen: maximaal slechts circa 10x9 cm groot. Het (venster)glas is vrij dik: 7 mm.

Aangetroffen tijdens een opgraving in Rotterdam ter hoogte van het oude Postkantoor door Archeologie Rotterdam (BOOR). Begin 17e eeuw werd op hier tussen de Coolvest (Coolsingel) en de Delftsevaart in vrij korte tijd een ambachtswijk gebouwd. Voorheen stonden hier lakenramen. In de buurt lag voordien ook een kloosterterrein. Mogelijk is dit stuk glas (midden 16e eeuw?) hiervan afkomstig en is de tekst ook in het Latijn.

De bijgevoegde afbeelding is een compilatie van een aantal foto's. Doordat het lange tijd onder de grond heeft gelegen is de tekst op het glas deels verdwenen (linker deel) en enkel zichtbaar onder een bepaalde stand. De foto rechtsboven in de compilatie is gemaakt nog voor het conserveren.

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Gilbert Kempenaar

gfhm.kempenaar@rotterdam.nl

Reacties (1)

Otto Vervaart zei op vr, 09/27/2024 - 12:11

Beste Gilbert, veel dank voor de foto's in verschillende hoeken en belichting, dat is heel handig! Tot nu toe durf ik twee woorden te ontcijferen, de tweede regel eindigt volgens mij met sulle[n] voer. De tekst lijkt me in het Nederlands gesteld. Van andere woorden zie ik telkens slechts één of twee letters, nog te weinig om verder te komen...

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.